Kako Mercedes zamišlja automobil budućnosti

Nemački proizvođač je na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu izložio koncept F015 "Luxury in Motion". Iza dugačkog imena krije se robotizovani automobil koji predstavlja Mercredesovu projekciju budućnosti na 4 točka.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.01.2015.

08:39

Default images

Iz perspektive vozača iz Srbije, Mercedes F 015 je samo još jedan futuristički koncept koji se suštinski ne razlikuje od automobila iz nekog savremenog SF filma.

Ipak, treba imati na umu da mnoge kompanije, uključujući i one koje nisu deo automobilske industrije kao što je Google, godinama rade na tehnologijama vozila sa auto-pilotom i da će se polurobotizovani automobili naći na putevima možda i pre nego što se mislilo.
Mercedes je sisteme autonomne vožnje već testirao na novoj S klasi i kamionu sa auto-pilotom a za sajam u Las Vegasu pripremio je specijalno konstruisano samoupravljajuće vozilo.

Za početak, u prilici smo da vidimo detalje spoljašnjosti i enterijera automobila, a očekujemo da Mercedes uskoro objavi i tehničke podatke o konceptu F 015.
Dizajn je podređen funkciji vozila. Točkovi automobila su pomereni skoro na same krajeve, čime je postignuto dovoljno veliko međuosovinsko rastojanje a samim tim i veća udobnost putnika.

Iz istog razloga konstruktori su mogli da projektuju široka prednja i zadnja vrata koja se otvaraju u suprotnim smerovima, pod uglom od 90 stepeni. Na taj način znatno je olakšan ulazak u automobil.
Protivnike robotizovanih vozila obradovaće to što je Mercedes ostavio vozačke komande, tako da će onaj koji sedi za upravljačem moći da preuzme kontrolu nad vozilom u slučaju nepredviđenih okolnosti, ali i ako želi jednostavno da uživa u vožnji.
LED tehnologija je omogućila dizajnerima da na zadnjem delu automobila postave neku vrstu info table koja, na primer, može da upozori vozila koja nalaze iza da uspore ako dođe do iznenadnog kočenja.
Kao i mnogi drugi futuristički konceptni automobili i F 015 ima enterijer koji omogućava promenu konfiguracije sedišta, pa se kabina vozila u modu robotizovane vožnje može pretvoriti u dnevnu sobu i li salon, tako što se prednja sedišta zarotiraju ka zadnjim.
Instrument tabla sledi aktuelne trendove da se umesto klasičnih analognih ili digitalnih indikatora upotrebljavaju ekrani osetljivi na dodir.

Samo što se jedan takav ekran u ovom slučaju prostire čitavom dužinom komandne table.

Mercedes je u međuvremenu objavio nove fotografije i tehničke detalje koncepta F 015 "Luxury in Motion".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: