Mazda CX 3 - novi mali krosover

Mazda nastavlja sa ofanzivom novih modela. Posle novih generacija Mazde MX-5 i Mazde2, u kratkom vremenskom periodu predstavljen je i prvi potkompaktni krosover japanske kompanije.

Podeli

Mazda CX-3 imala je svetsku premijeru na sajmu automobila u Los Anđelesu, koji je za predstavnike medija otvoren u utorak, 18. novembra.

Iako na tržište malih krosovera stiže za zakašnjenjem u odnosu na modele drugih proizvođača, ovaj automobil ima kvalitete kojim može da nadoknadi taj zaostatak.Kompanija je iskoristila privlačan i još uvek svež, "Kodo" dizajn koji je karakterističan za sve nove modele Mazde od 2011. do danas, a novi krosover oblikom najviše podseća na smanjenu Mazdu CX-5.

Mazda CX-3 postavljena je na platformu nove Mazde2. Dva automobila imaju identično međuosovinsko rastojanje (2.570 mm), ali je sa 4.275 mm CX-3 duži za 215 mm.

Očekivano, krosover je sa visinom od 1.550 mm i viši od Mazde2, i to za 55 mm.

Unutrašnjost je takođe veoma slična enterijeru nove Mazde2. Od oblika komandne table, volana, preko instrumenata, do komandi klima uređaja na centralnoj konzoli.

Ekran multimedijalnog sistema izdvojen je poput tableta na vrh centralne konzole, što je rešenje koje primenjuje sve više proizvođača automobila, a Mazda ga je kao praksu u svojim modelima uvela na novoj "trojci".

Slično je i sa asimetričnom postavkom otvora za ventilaciju, koja je već viđena na Mazdi2 - na strani vozača otvor ima kružni, a kod suvozača pravougaoni oblik.

Na evropskom tržištu Mazda CX-3 biće dostupna sa dva dvolitarska SKYACTIV-G benzinca i 1.5 litarskim SKYACTIV-D dizelašem.

Motori će biti upareni sa šestobrzinskim manuelnim ili šestostepenim automatskim menjačem, a osim modela sa prednjim pogonom, u ponudi će biti i verzija kod koje se snaga prenosi na sva 4 točka.

Mazda nije saopštila specifikacije pomenutih motora, ali poznato je da u Mazdi3 2.0 benzinci proizvode 88 kW/120 ks i 121 kW/165 ks. Što se tiče 1.5 dizel motora, on u Mazdi2 razvija 77 kW/105 ks.

Zvanični tehnički detalji pogonskih jedinica i informacije o cenama biće poznati uoči početka prodaje u Evropi, koji je zakazan za proleće 2015.

Kada stigne u prodajne salone, Mazdu CX-3 dočekaće snažna konkurencija, od modela Renault Captur, Opel Mokka, Peugeot 2008, Nissan Juke, pa do najnovijh krosovera iz ovog segmenta, kao što je Honda HR-V ili Suzuki Vitara.

Više fotografija Mazde CX-3 možete pogledati u našoj Galeriji, a vaše utiske o ovom automobilu, kao i uvek, možete izneti u komentarima.

Vesti

MINI: 5 modela puna kapa

Posle vesti da će MINI Coupe i Roadster prestati da se proizvode 2015, iz BMW-a stiže najava da će aktuelna porodica MINI automobila u budućnosti ostati bez tri člana.

Vesti petak 28.11. 13:05 Komentara: 6

Ford počeo proizvodnju prvog hibrida u Evropi

Kompanija Ford započela je proizvodnju modela Mondeo sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom u svojoj fabrici u Valensiji. To je prvi hibridni Ford koji će se izrađivati u nekom od evropskih pogona ovog američkog proizvođača.

Vesti četvrtak 27.11. 15:18 Komentara: 11
strana 1 od 57 idi na stranu