Toyota na vodonik koštaće 57.000 dolara

Posle dobrih prodajnih rezultata Priusa i drugih modela sa hibridnim pogonom, Toyota će pokušati da ponovi uspeh sa vozilom koje kao gorivo koristi vodonik. Prvi takav model, Toyota Mirai, predstavljen je u Tokiju, a kompanija je saopštila cene za američko tržište, gde će ovaj automobil početi da se prodaje polovinom 2015.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

14:28

Default images

Toyota smatra da su vozila koja za pogon koriste vodonične gorivne ćelije budućnost auto-industrije, pa prirodno želi da bude jedan od pionira u razvoju ove tehnologije.

Priliku da postanu vlasnici automobila sa novom vrstom pogonskog sistema, koji umesto štetnih gasova u atmosferu emituje samo vodenu paru, među prvima u u Americi imaće žitelji Kalifornije.
Ova savezna država tradicionalno je naklonjena vozilima sa nultom emisijom. Osim toga, Kalifornija ima jak ekonomski potencijal, što je takođe značajno kada se ima u vidu da će maloprodajna cena modela Mirai iznositi 57.500 dolara (oko 46.000 evra).

U stvarnosti, kupce u ovom delu SAD automobil na vodonik koštaće i do 13.000 dolara manje, zahvaljujući državnim subvencijama, pa će konačna cena biti oko 44.500 dolara.
Toyota je saopštila da će potencijalnim kupcima ponuditi i neku vrstu lizinga u okviru kojeg će klijenti za automobil mesečno morati da plaćaju 499 dolara.

U ovaj ugovor uključene su i brojne pogodnosti, kao što je pomoć na putu 24 sata, 7 dana u nedelji, garancija u trajanju od osam godina ili 160.000 pređenih km, tri godine besplatnog održavanja i besplatne dopune goriva.

Pogledajte promotivni video za model Mirai:



Toyota Mirai sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe do 480 km, a dopuna goriva traje manje od 5 minuta.

Snaga pogonskog sistema iznosi 114 kw, a za ubrzanje od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) automobilu je potrebno 9 sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: