I Honda priprema novi model na vodonik

Honda je predstavila koncept budućeg modela sa vodoničnim gorivnim ćelijama, koji će se pojaviti na tržištu početkom 2016. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.11.2014.

15:04

Default images

Pored Toyote, koja je prikazala produkcijski model Mirai, još jedan japanski proizvođač izašao je u javnost sa automobilim koji kao gorivo koristi vodonik.

Honda već ima iskustva sa ovom vrstom vozila, s obzirom da je od 2008. do 2014. porizvodila model FCX Clarity, a novi FCV koncept predstavlja najavu naslednika Honde Clarity.
Dizajn koncepta nadovezuje se na Clarity, uz savremeni stilski pristup koji je karakterističan za novu generaciju Hondinih modela.

Kompanija je saopštila da će novi model imati za trećinu manji odeljak za gorivne ćelije, čime će se dobiti veći korisni prostor u automobilu.
FCV koncept ima elektromotor koji raspolaže sa istom snagom kao FCX Clarity (100 kW), ali je gustina snage povećana, s obzirom na smanjenu zapreminu gorivnih ćelija koje proizvode pogonsku električnu energiju.

Slično modelu Toyota Mirai, budući Hondin produkcijski automobil na vodonik biće u stanju da pređe preko 480 km sa jednim punjenjem goriva, a za dopunu rezervoara biće potrebno 3-5 minuta.
Kako je saopšteno, serijska verzija najpre će početi da se prodaje u Japanu, u martu 2016, posle čega će novi model stići u Evropu i Sjedinjene Države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: