Novi Tesla S ima 2 motora, pogon na 4 točka, autopilot

Ilon Mask je u Los Anđelesu predstavio najsnažniji Model S do sada koji po ubrzanju može da parira superautomobilima kao što su Ferrari 458 Italia ili Lamborghini Huracan.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.10.2014.

08:21

Default images

Osnivač Tesla Motorsa ni ovog puta nije izneverio očekivanja fanova. Može se reći da ih je i nadmašio.

Novi Tesla S P85D predstavlja veliki korak napred u odnosu na standardnu verziju ovog modela. Prva i najvažnija razlika je uvođenje još jednog elektromotora, otuda i slovo "D" u nazivu, koje označava reč "dual".

Novi motor postavljen je napred i radi u paru sa postojećim elektromotorom koji se nalazi pozadi.

Dodatni motor ima dvostruku ulogu. Zahvaljujući njemu Tesla S P85D ima unapređene performanse. Ubrzanje od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) iznosi svega 3,2 s, što je za čitavu sekundu bolje vreme od standardne verzije Modela S P85.

Druga uloga novog motora je da automobilu obezbedi pogon na sva 4 točka.

Osim dodatnog elektromotora, unapređeni Tesla S ima i nove bezbednosne sisteme, ali i neku vrstu autopilota koji omogućava da automobil određenje radnje obavlja potpuno autonomno.

Dodatnih 221 ks

Tesla S u svojoj najsnažnijoj konfiguraciji, P85D, raspolaže sa 691 ks. Uz postojeći elektromotor koji proizvodi 470 ks, pridodat je još jedan električni agregat sa 221 ks.

Slabiji motor nalazi se napred i prenosi snagu na prednju osovinu. Iako je doprineo povećanju ukupne mase automobila, novi elektromotor je poboljšao balans, pa je težina vozila sada raspoređena gotovo podjednako na prednju i zadnju osovinu.

Porast snage od skoro 50% uticao je da Tesla S P85D ima znatno bolje performanse.

Automobilu je potrebno svega 3,2 sekunde da iz stanja mirovanja ubrza do 96 km/h. Četvrt milje, odnosno oko 400 m, P85D prelazi u roku od 11,8 s, dok je Tesli S P85 za istu razdaljinu bilo potrebno 12,6 sekundi.

Povećana je i maksimalna brzina, sa 209 na 250 km/h.

Slabiji modeli, Tesla S 60 i Tesla S 85, takođe su dobili "D" verzije. Model S 60D kao i S 85 D opremljeni su sa po dva elektromotora, identičnih snaga od 188 "konja", koji se nalaze na prednjoj i zadnjoj osovini.

Ukupna snaga električnog pogonskog sistema kod ova dva automobila iznosi 376 ks i takođe se prenosi na sva 4 točka. Vreme potrebno da se dostigne brzina od 96 km/h skraćeno je za 0,2 s.

Pogon na sva 4 točka i poboljšana efikasnost

Dopunski motor omogućio je da Tesla S dobije pogon na sva 4 točka.

Još 2012, prilikom predstavljanja koncepta bidićeg krosovera, Modela X, Ilon Mask je najavio da će produkcijska verzija ovog automobila imati pogon na sve točkove.

Zbog toga nije veliko iznenađenje što su u kompaniji odlučili da 4x4 pogon predstave najpre na postojećem Modelu S.

Uprkos povećanju mase automobila, inženjeri Tesla Motorsa uspeli su da poboljšaju efikasnost Modela S.

U odnosu na model P85, koji je prema fabričkim podacima sa jednim punjenjem baterija mogao da pređe do 442 km, Tesla S P85D ima poboljšanu autonomiju za oko 16 km i teoretski može da se vozi 458 km pre nego što mu se istroše pogonske baterije.

Oba modela opremljena su baterijama kapaciteta 85 kWh.

Autonomija verzije sa baterijama od 60 kWh takođe je povećana, sa 335 km na 378 km.

Autopilot

Osim pogonskog sistema, značajno su poboljšani i bezbednosni elektronski sistemi i sistemi asistencije vozaču.

Unapređeni Tesla S sada je opremljen adaptivnim tempomatom i sistemom za prepoznavanje znakova za ograničenje brzine.

Pored toga, uvedena je i tehnologija koja omogućava da se automobil automatski zaustavi ako sistem proceni da postoji opasnost od sudara.

Kada je reč o tehnologiji autonomne vožnje, Tesla S dobio je neku vrstu autopilota, koji obezbeđuje da se automobil kreće unutar granica svoje saobraćajne trake i da prati brzinu vozila ispred.

Takođe, auto će biti u stanju i da se samostalno uparkira na parking mesto na ulici ili u garažu vlasnika.

Ovi sistemi funkcionišu pomoću novih hardverskih dodataka, kao što su radar, kamera (koja raspoznaje saobraćajne znakove i svetlosne signale, ali i pešake) i ultrazvučni sonar koji pokriva područje od 360 stepeni oko automobila.

Koliko sve to košta?

Ilon Mask je najavio da će se unapređeni Tesla S naći u prodaji u roku od nekoliko meseci.

Top model, Tesla S P85D, stiže u prodajne salone u SAD u decembru i prodavaće se po ceni od 105.570 do 120.170 dolara.

Cena za osnovni "D" model, sa baterijama kapaciteta 60 kWh kretaće se u rasponu od 71.070 do 75.070 dolara, a verzija od 85 kWh koštaće između 81.070 i 85.070 dolara. Oba slabija modela u prodajne salone stižu u februaru 2015.

Pogledajte kako ubrzava Tesla S P85D.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: