VW u Parizu u znaku novog Passata i Golfa Alltrack

Nova generacija Volkswagena Passat imala premijeru na sajmu automobila u Parizu. Posebno je predstavljen prvi Plug-in hibridni Passat, a posetioci su pored ostalog u prilici da vide i novi "kros" model - Golf Alltrack.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2014.

13:35

Default images

Iako po dizajnu spoljašnjosti ne izgleda revolucionarno drugačije od prethodne generacije, novi Passat se iz osnova razlikuje od aktuelnog modela.

Pre svega, automobil je postavljen na potpuno novu (MQB) platformu. Pored toga, nova je i paleta motora, dok dizajn i kvalitet materijala u enterijeru, uz inovacije poput digitalne instrument table, približavaju Passat premijum segmentu.
VW Passat za 2015.
Zahvaljujući novoj platformi i lakšim materijalima, u zavisnosti od verzije, masa automobila smanjena je i do 85 kg u odnosu na prethodnu generaciju (najlakša verzija Passata teška je 1.312 kg).

Uz efikasnije i ekonomičnije motore, to je doprinelo da novi Passat ima manju prosečnu potrošnju goriva za 20 odsto.

Osim više prostora u kabini, putnici će na raspolaganju imati i veći prtljažnik. Kod limuzine zapremina prtljažnog prostora uvećana je za 21 litar i iznosi 586 litara. Karavan ima za 47 l veći prtljažnik, što u ukupnom zbiru daje 650 litara korisnog prostora, koji se obaranjem zadnjih sedišta može povećati na maksimalnih 1.780 l.
VW Passat za 2015.
Motorizacija Passata za 2015. obuhvata deset konfiguracija - pet benzinaca, četiri dizelaša i jedan model sa hibridnim pogonom.

Najslabiji benzinac, 1.4 litarski TSI, dostupan je u dve verzije, sa 125 ks (92 kW) i 150 ks (110 kW). Osim njega, tu je i 1.8 TSI koji proizvodi 180 ks (132 kW), a u vrhu ponude nalazi se 2.0 TSI koji u slabijoj varijanti razvija 220 ks (162 kW), a u jačoj 280 ks (206 kW).

Kupci koji se opredele za dizel verziju mogu da biraju između osnovne verzije sa 1.6 TDI motorom snage 120 ks (88 kW) i tri 2.0 litarske TDI jedinice - sa 150 ks (110 kW), 190 ks (140 kW) i 240 ks (176 kW).
VW Passat GTE Plug-in hibrid
Ponudu zaokružuje Plug-in hibrid, Passat GTE. Ovaj model pogon dobija od 1.4 litarskog benzinskog TSI motora sa 156 ks (115 kW) i elektromotora koji proizvodi 115 ks (85 kW).

Kombinovana snaga dva agregata dostiže 218 ks (160 kW), a auto raspolaže sa maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm.

Pogonski sistem povezan je sa točkovima preko šestobrzinskog automatskog menjača sa duplim kvačilom.
VW Passat GTE Plug-in hibrid
Automobil je u stanju da iz mesta do stotke ubrza za manje od osam sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih 220 km/h.

Volkswagen tvrdi sa Passat GTE ima prosečnu potrošnju od 2.0 l/100 km, dok u atmosferu ispušta samo 45 g CO2 po pređenom km.

Ako se vozi isključivo na električni pogon, automobil može da pređe do 50 km, a sa punim rezervoarom autonomija u vožnji iznosi 1000 km.
VW Golf Alltrack
Na štandu Volkswagena u Parizu izložen je i potpuno novi model, Golf Alltrack.

Osim što ima za 20 mm veći klirens od običnog Golfa, Alltrack zahvaljujući zaštitnim plastičnim dodacima na donjim delovima karoserije, novim krovnim šinama i redizajniranim branicima izgleda privlačnije od klasične karavan verzije. Kako bi se uspešno kretao i van asfaltiranih puteva, Golf Alltrack standardno je opremljen 4Motion pogonom na sva četiri točka.

Ovaj model razlikuje se od ostalih Golf varijanti i po posebno dizajniranim 17 inčnim alu felnama i metalik sivim spoljnim retrovizorima. Volkswagen objašnjava da Golf Alltrack u vožnji po standardnim putnim podlogama ima pogon samo na prednje točkove.

Kada siđe sa asfalta, snaga se raspoređuje po potrebi i gotovo u potpunosti može se prebaciti na zadnju osovinu.
VW Golf Alltrack
Ako se u vožnji izabere Offroad mod, aktivira se funkcija automatskog usporavanja vozila i kontrole brzine eprilikom spuštanja automobila niz strm teren.

Pored toga što je osposobljen za terensku vožnju, Golf Alltrack u stanju je da povuče i prikolicu težine do 2 tone.

U ponudi će biti jedan benzinac i tri dizelaša. Benzinsku verziju pogoniće 1.8 litarski TSI sa 180 ks, koji je nov motor u gami Golfa. Kada je reč o dizel motorima, kupci će moći da biraju između 1.6 litarske TDI jedinice sa 110 ks i dve 2.0 TDI varijante, sa 150 ks i 184 ks.

Benzinac i najsnažniji dizel motor biće standardno upareni sa šestobrzinskim DSG menjačem sa duplim kvačilom, dok će se u osnovnim verzijama preostala dva dizelaša snaga prenositi na točkove pomoću šestostepenog manuelnog menjača.

Pogledajte galeriju fotografija sa auto-salona u Parizu 2014.

Pratite naš specijal: Sajam u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: