Datsun postaje pretnja jeftinim modelima

Kada bi se pitali kupci u Srbiji, FIAT bi u Kragujevcu proizvodio automobil koji je po ceni i karakteristikama sličan novom malom Datsunu. Sa oko 4 m dužine, osnovnim bezbednosnim paketom i početnom cenom ispod 7.000 evra jedan takav model predstavljao bi naslednika Punta Classic.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

10:30

Default images

Obnovljeni Datsun napašće rusko tržište niskobudžetnih automobila hečbekom sa oznakom mi-DO. Ovaj model baziran je na jeftinoj limuzini on-DO, koja je imala premijeru u aprilu.

Datsun mi-DO, čije ime predstavlja kombinaciju ruske i japanske reči i u slobodnom prevodu znači "mi putujemo" ili "mi se krećemo", prikazan je na aktuelnom moskovskom salonu automobila.
Reč je o vozilu sa 5 vrata koji deli platformu sa sedanom on-DO. Oba automobila imaju isto međuosovnisko rastojanje (2.476 mm), ali je mi-DO sa dužinom od 3.950 mm kraći od limuzine za 40-tak cm, dok širina iznosi 1.700 mm, a visina 1.500 mm.

Iako zbog jeftine proizvodnje on-DO i mi-DO imaju mnogo zajedničkih elemenata i sklopova, kada je reč o dizajnu Datsun se potrudio da hečbek izgleda lepše od limuzine.

Farovi su skladniji, a zadnji deo je privlačniji od "nakalemljenog" gepeka kod sedana. Sa druge strane, limuzina je funkcionalnija zbog većeg prtljažnog prostora.
Unutrašnjost je praktično identična kod oba modela, a na promotivnim fotografijama Datsun je prikazao verziju sa najbogatijim paketom koji uključuje klima-uređaj, multimedijalni sistem i automatski menjač.

Dizajn enterijera i kvalitet materijala ne impresioniraju, ali to je i očekivano kad je reč o jeftinim modelima.
Datsun mi-DO ispod haube ima 1.6 litarski atmosferski benzinski motor sa 88 ks (65 kW).

Snaga se prenosi na prednje točkove pomoću petobrzinskog manuelnog menjača, dok je kao opcija dostupan već pomenuti automatik sa četiri brzine.

Standardna oprema podrazumeva ABS, prednje vazdušne jastuke za vozača i suvozača, a s obzirom da je vozilo namenjeno ruskom tržištu, standardni su grejači u sedištima i retrovizorima.
Datsun mi-DO stiže u prodajne salone početkom 2015.

Ako se zna da osnovna verzija limuzine on-DO košta 330.000 rubalja (oko 6.700 evra), treba očekivati da će i hečbek imati sličnu početnu cenu.
Datsun će ovim modelom sigurno privući deo Ladinih kupaca, ali će biti konkurentan i modelima Dačije koji u Rusiji nose Renault značku.

Interesantno je da se sve tri automobilske marke sada nalaze pod okriljem grupacije Renault-Nissan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: