Lada Niva ne posustaje

Mali broj terenskih modela opstao je na tržištu skoro četiri decenije, a da nije u značajnoj meri promenio svoj dizajn i koncepciju. Jedan od njih je Lada Niva, koja je prvi put predstavljena 1977. godine, a nakon 37 godina dobija osveženu verziju za 2015.

Podeli

Ladi Nivi u Srbiji se pripisuju gotovo mitske karakteristike. Oni koji imaju iskustva u vožnji ovog automobila tvrde da je u stanju da se probije tamo gde drugi slični terenci ne mogu, i to po svim vremenskim uslovima.

Jednostavnost konstrukcije i spartanska opremljenost omogućavaju da u poređenju sa vozilima slične namene Niva ima nisku nabavnu cenu i troškove održavanja.

Proizvođač Avtovaz zna da su to aduti ovog vozila, i za sada ne menja dobitnu kombinaciju.

S vremena na vreme pojavi se restilizovana verzija, koja se malo razlikuje od prethodne.

Osveženi model nosi oznaku Lada 4x4 Urban i biće predstavljen na sajmu automobila u Moskvi, u avgustu. Vozilo ima promenjen dizajn maske hladnjaka, nove branike u boji karoserije i izmenjenu konstrukciju zadnjeg brisača koji omogućava pokrivenost veće površine zadnjeg stakla.

Proizvođač je prekrio 17 inčne čelične felne ukrasnim poklopcima, a na povećanje komfora u kabini uticaće poboljšana zvučna izolacija, elektropodizači prednjih prozora i klima-uređaj.

Ispod haube nalazi se poznati 1.7 litarski četvorocilindrični benzinac sa 83 ks (61 kW) koje postiže pri 5.000 o/min. Snaga se prenosi na sve četiri točka pomoću pestobrzinskog manuelnog menjača.

Automobil težak 1.210 kg do stotke ubrzava za 22 sekunde, pre nego što dostigne maksimalnih 137 km/h.

strana 1 od 54 idi na stranu