Vlasnik prvog Tesle S u Hrvatskoj prezadovoljan

Dok u Sjedinjenim Državama i mnogim zapadnoevropskim zemljama Tesla S ne predstavlja neuobičajenu pojavu na putevima, za većinu ljubitelja automobila na Balkanu ovaj automobil je još uvek egzotika koju mogu da vide uglavnom na video snimcima i TV-u.

Podeli

Zbog svoje visoke cene, stavova vozača, ali i državnih organa prema električnim automobilima, kao i zbog nedostatka inrastrukture brzih punjača i servisa, Tesla S nije opcija za koju će se odlučiti imućan kupac automobila u našem regionu.

Ipak, nedavno je u susednu Hrvatsku stigao prvi Tesla S, a tim povodom, tportal.hr razgovarao je sa njegovim vlasnikom, biznismenom Sašom Cvetojevićem.

Zašto baš Model S?

Model S odabrao sam jer je to jedini električni automobil koji je u većini stvari superioran u odnosu na današnje klasične automobile.

Kakav je osećaj posedovati i voziti električni automobil?

Osećaj vožnje je potpuno drugačije iskustvo. Ubrzanja su intenzivna, praktično trenutna. Nema trzanja, nema promene brzina, nema turbo rupe.

Ulazak u automobil, ručica u ‘drive mode’ i krećete odmah, punom snagom, bez zvuka, bez zagrevanja motora. Težište je nisko, zbog baterija koje su u podu. Raspored mase je 50/50 jer nema teškog motora ili prenosa koji bi pretezali neki kraj.

Zadnji deo malo želi da 'zaigra', jer je velika snaga, ali daleko manje nego kod klasičnog zadnjeg pogona.

Gde ga punite i koliko traje punjenje?

Baterija od 85 kwh idealna je za 'superpunjače' koji napune oko 60% za 20-ak minuta. Uskoro će ih biti i u Sloveniji, a nadam se za najviše godinu dana u Hrvatskoj.

Redovno se mogu puniti na punjačima kojih je sve više i koji pune do 120 km vožnje za sat vremena. Radijus kretanja je oko 450 km ako vozite pažljivo, ili bar 300-350 km brze vožnje po autoputu.

Puniti možete kod kuće ili u firmi, koristeći trofaznu utičnicu ili običnu šuko utičnicu. Za 95 % potreba, to je sasvim dovoljno. Svako jutro idete punog 'rezervoara' na put.

U porodici imamo drugi automobil, a i u firmi imamo nekoliko vozila, tako da ako baš moram do Dubrovnika autom i u žurbi sam, onda neću ići Teslom, barem dok ne postave dva superpunjača - jedan pre i jedan posle Splita.

Šta vam se najviše sviđa kod Modela S, a šta vam se ne sviđa?

Prve zamerke su - unutrašnje uređenje koje je više 'američko' nego 'nemačko' pa se nekima čini suviše grubo. Meni ne smeta. Sedišta bi mogla bolje držati u krivinama. To su priznali, pa iz Tesle uskoro stiže model s poboljšanim sedištima.

Prekidač migavaca je postavljen prilično nisko, na vrhu ima taster za uključivanje brisača, pa se često desi da pri skretanju desno uključim i brisače.

Nedostaju mi i elementi aktivne sigurnosti na koje sam navikao u Volvou - sistem automatskog detektovanja prepreke i kočenja, sistem protiv naletanja na vozilo ili pešake, kamere za mrtvi ugao i slično.

S druge strane, veliki ekran osetljiv na dodir kojim upravljate svime u vozilu (doslovno nema prekidača na upravljačkoj konzoli), stalni signal 3G za sve zemlje, internet radio, Google maps i klasična navigacija, glasovno upravljanje, aplikacija kojom u svakom trenutku vidite sa smartfona sve podatke o vozilu i možete pristupiti osnovnim detaljima poput uključivanja klime ili grejanja, otvaranja, punjenja itd. - naprosto oduševljavaju.

Strahujete li da bi auto mogao ostati bez energije i ne dostići cilj?

Priča o dometu kretanja je samo strah u našim glavama. Navikli smo na benzinske pumpe na svakom koraku. Za početak, malo preciznije planiram, a kasnije se navikneš i sve ide kao s benzinom ili dizelom.

Kalkulacija snage u bateriji tako dobro radi da je teško ostati na putu, a ako se to i dogodi, samo zamolite nekoga da vam dozvoli da se priključite. Potrošićete mu malo struje, a vi ćete dobiti nekoliko desetaka kilometara do prvog ozbiljnijeg punjača.

Kako i gde ćete ga servisirati?

Servis se uskoro otvara u Gracu. Trenutno je najbliži u Beču. Tesla ima i terensku službu. Kako je malo dielova, većinu problema reše na licu mesta.

Auto je stalno povezan, 3G ili WiFi (da, i to se konfiguriše, pa kad ste u garaži, na kućnoj ste mreži) kako bi primio unapređenja. Tako se značajno poboljšao u posljednjih nekoliko mjeseci.

Poboljšana je kalkulacija potrošnje baterije, smanjeni gubici struje, dodat ‘creep mode’ (poput automatika, po želji, kreće sam kad pustite kočnicu), poboljšana navigacija i još mnogo toga.

Kako Hrvati reaguju na Model S?

Oni koji znaju o čemu je reč, oduševljeni su, zastajkuju, gledaju, pitaju. Oni koji ne znaju, shvate tek kad prođem, jer se pitaju gde je zvuk.

Najlepše je otvaranje prednjeg i zadnjeg gepeka, kad shvate da nema motora.

Za kraj, koliko je to sve koštalo?

Cene su na Teslinim zvaničnim veb stranicama, nije jeftino.

Izvor: B92, Tportal.hr
Foto: Tesla Motors Pročitajte zašto je kupac u Kini razbio vetrobran na svom Tesli S

Vesti

Lada Niva ne posustaje

Mali broj terenskih modela opstao je na tržištu skoro četiri decenije, a da nije u značajnoj meri promenio svoj dizajn i koncepciju. Jedan od njih je Lada Niva, koja je prvi put predstavljena 1977. godine, a nakon 37 godina dobija osveženu verziju za 2015.

Vesti ponedeljak 30.06. 13:43 Komentara: 75

Rupa u muzeju Korvete ostaje jer privlači posetioce

Broj posetilaca koji su obišli američki nacionalni muzej Korvete (Chevrolet Corvette) nakon što se u februaru otvorila ogromna rupa u zemlji porastao je za 60 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uprava zbog toga razmatra mogućnost da rupa postane deo stalne postavke muzeja.

Vesti ponedeljak 30.06. 11:09 Komentara: 3

"Zeleni pauk" uvodi red u parkovima, pored škola...

Nepropisno parkirane automobile sa zelenih površina u Beogradu od subote odnosi takozvani "Zeleni pauk". Osim uvođenja komunalnog reda kada je u pitanju bahato parkiranje, ova aktivnost treba da pokaže i svest prema očuvanju zelenih površina, kažu gradske vlasti.

Vesti ponedeljak 30.06. 10:11 Komentara: 17

Renault-Nissan završio preuzimanje Avtovaza

Alijansa Renault-Nissan završila je preuzimanje najvećeg ruskog proizvođača automobila kompanije Avtovaz. Ova transakcija, koja je dogovorena još početkom 2012, konačno je regulisana ugovorom zaključenim 18. juna, prenosi Rojters.

Vesti ponedeljak 30.06. 08:55 Komentara: 4

Ford Focus ST za 2015.

Ford je na tradicionalnoj manfestacji Goodwood Festival of Speed koja se održava u Velikoj Britaniji predstavio restilizovani Focus ST. Pored osveženog dizajna, u ponudi će se naći i novi dizel motor.

Vesti petak 27.06. 16:15 Komentara: 15

Pored ovakvih prijatelja...

Košarkaš Indijana Pejsersa, Evan Tarner, doživeo je neprijatno iznenađenje kada je njegov Ferrari California ostao bez goriva na autoputu. Ipak to nije ništa prema neprijatnosti koju mu je priredio prijatelj i nekadašnji saigrač, Pi Džej Hil, snimajući ga kamerom dok sipa benzin iz kantice u rezervoar.

Vesti petak 27.06. 14:41 Komentara: 17
strana 1 od 54 idi na stranu