"Prepreke za robotizovana vozila su pravne prirode"

Izvršni direktor grupacije Renault-Nissan, Carlos Ghosn, smatra da bi samoupravljajuća vozila mogla da se uključe u saobraćaj već 2018, pod uslovom da se pre toga donesu nepohodni zakoni koji bi regulisali njihovu upotrebu.

Podeli

"Problem nije tehnološke već pravne prirode. Zakon treba da reguliše pitanje odgovornosti tokom vožnje robotizovanih automobila, pogotovo u slučajevima kada se niko ne nalazi na sedištu vozača", izjavio je Ghosn.

On misli da bi prva takva vozila mogla da se nađu na putevima u SAD, Japanu i Francuskoj već 2018. godine, dok bi robotizovni automobili trebalo da postanu dostupni širom Evrope do 2020.

Prvi pravni korak bio bi uvođenje u saobraćaj vozila kod kojih vozač može povremeno da prepusti upravljanje automobilu, ali tako da se i dalje nalazi za upravljačem kako bi po potrebi u svakom trenutku mogao ponovo da preuzme komande.

Oba proizvođača alijanse Renault-Nissan rade na tehologiji robotizovanih automobila. Renault testira prototip Next 2, zasnovan na električnom modelu Zoe.

Prototip je za sada u stanju da od vozača preuzme kontrole upravljanja pri brzinama do 30 km/h, zahvaljujući brojnim senzorima i kamerama koji nadziru i prate kretanje drugih učesnika u saobraćaju i put kojim se vozilo kreće. Pri tome, vozač i dalje mora da se nalazi za volanom.

Nissan razvija autonomna vozila na bazi električnog modela Leaf, a u saradnji sa nekoliko univerziteta, uključujući i prestižni Masačusetski tehnički institut (MIT) i Univerzitet Stenford.

Istovremeni u Japanu se gradi probna pista za ovu vrstu vozila, koja će biti završena do kraja 2014. godine. Planirano je da se prva Nissanova robotizovan vozila nađu na tržištu do 2020.

Vesti

Lada Niva ne posustaje

Mali broj terenskih modela opstao je na tržištu skoro četiri decenije, a da nije u značajnoj meri promenio svoj dizajn i koncepciju. Jedan od njih je Lada Niva, koja je prvi put predstavljena 1977. godine, a nakon 37 godina dobija osveženu verziju za 2015.

Vesti ponedeljak 30.06. 13:43 Komentara: 75

Vlasnik prvog Tesle S u Hrvatskoj prezadovoljan

Dok u Sjedinjenim Državama i mnogim zapadnoevropskim zemljama Tesla S ne predstavlja neuobičajenu pojavu na putevima, za većinu ljubitelja automobila na Balkanu ovaj automobil je još uvek egzotika koju mogu da vide uglavnom na video snimcima i TV-u.

Vesti ponedeljak 30.06. 12:59 Komentara: 50

Rupa u muzeju Korvete ostaje jer privlači posetioce

Broj posetilaca koji su obišli američki nacionalni muzej Korvete (Chevrolet Corvette) nakon što se u februaru otvorila ogromna rupa u zemlji porastao je za 60 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uprava zbog toga razmatra mogućnost da rupa postane deo stalne postavke muzeja.

Vesti ponedeljak 30.06. 11:09 Komentara: 3

"Zeleni pauk" uvodi red u parkovima, pored škola...

Nepropisno parkirane automobile sa zelenih površina u Beogradu od subote odnosi takozvani "Zeleni pauk". Osim uvođenja komunalnog reda kada je u pitanju bahato parkiranje, ova aktivnost treba da pokaže i svest prema očuvanju zelenih površina, kažu gradske vlasti.

Vesti ponedeljak 30.06. 10:11 Komentara: 17

Renault-Nissan završio preuzimanje Avtovaza

Alijansa Renault-Nissan završila je preuzimanje najvećeg ruskog proizvođača automobila kompanije Avtovaz. Ova transakcija, koja je dogovorena još početkom 2012, konačno je regulisana ugovorom zaključenim 18. juna, prenosi Rojters.

Vesti ponedeljak 30.06. 08:55 Komentara: 4

Ford Focus ST za 2015.

Ford je na tradicionalnoj manfestacji Goodwood Festival of Speed koja se održava u Velikoj Britaniji predstavio restilizovani Focus ST. Pored osveženog dizajna, u ponudi će se naći i novi dizel motor.

Vesti petak 27.06. 16:15 Komentara: 15

Pored ovakvih prijatelja...

Košarkaš Indijana Pejsersa, Evan Tarner, doživeo je neprijatno iznenađenje kada je njegov Ferrari California ostao bez goriva na autoputu. Ipak to nije ništa prema neprijatnosti koju mu je priredio prijatelj i nekadašnji saigrač, Pi Džej Hil, snimajući ga kamerom dok sipa benzin iz kantice u rezervoar.

Vesti petak 27.06. 14:41 Komentara: 17
strana 1 od 54 idi na stranu