EcoBoost po treći put Međunarodni motor godine

Fordov 1,0-litarski EcoBoost motor po treći put za redom je proglašen za Međunarodni motor godine.

Podeli

Jednolitarski EcoBoost motor Ford Motor kompanije, koji smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja snage, 25. juna je imenovan Međunarodnim motorom godine 2014. za svoje vozne karakteristike, performanse, ekonomičnost, prefinjenost i tehnologiju. Na manifestaciji Engine Expo 2014, u Štutgartu, panel od 82 automobilska novinara iz 35 država takođe je imenovao 1,0-litarski EcoBoost "Najboljim motorom zapremine manje od jednog litra" - već treću godinu zaredom.

Predstavljen u Evropi u 2012. u Ford Focusu, 1,0-litarski EcoBoost je sada dostupan u devet vozila: Fiesta, B-MAX, Focus, C-MAX i Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect i Transit Courier.

Kada bude predstavljen kasnije ove godine, potpuno novi Mondeo će nastaviti evropski iskorak 1,0-litarskog EcoBoost motora; najmanji motor će biti u ponudi tako velikog porodičnog automobila.

Već na raspolaganju sa 100 i 125 KS , Ford je nedavno upriličio debi njegove nove verzije od 140 KS u novim varijantama Fiesta Red Edition i Fiesta Black Edition. Najmoćniji do sada masovno proizvedeni drumski automobili sa 1,0-litarskim motorom, od 0-100 km/h ubrzavaju za 9 sekundi, postižu maksimalnu brzinu od 201 km/h, a imaju potrošnju od 4,5 l/100 km i emisiju CO2 od 104 g/km*.

Fordova vozila opremljena 1,0-litarskim EcoBoost motorima sada čine petinu svih Fordovih automobila prodatih na 20 Fordovih tradicionalnih evropskih tržišta**. Za prvih pet meseci 2014. tržišta gde se 1,0-litarski EcoBoost pokazao najpopularnijim su Holandija (38 odsto od svih kupljenih Fordovih automobila), slede Danska (37 odsto) i Finska (33 odsto).

Vesti

Lada Niva ne posustaje

Mali broj terenskih modela opstao je na tržištu skoro četiri decenije, a da nije u značajnoj meri promenio svoj dizajn i koncepciju. Jedan od njih je Lada Niva, koja je prvi put predstavljena 1977. godine, a nakon 37 godina dobija osveženu verziju za 2015.

Vesti ponedeljak 30.06. 13:43 Komentara: 75

Vlasnik prvog Tesle S u Hrvatskoj prezadovoljan

Dok u Sjedinjenim Državama i mnogim zapadnoevropskim zemljama Tesla S ne predstavlja neuobičajenu pojavu na putevima, za većinu ljubitelja automobila na Balkanu ovaj automobil je još uvek egzotika koju mogu da vide uglavnom na video snimcima i TV-u.

Vesti ponedeljak 30.06. 12:59 Komentara: 50

Rupa u muzeju Korvete ostaje jer privlači posetioce

Broj posetilaca koji su obišli američki nacionalni muzej Korvete (Chevrolet Corvette) nakon što se u februaru otvorila ogromna rupa u zemlji porastao je za 60 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uprava zbog toga razmatra mogućnost da rupa postane deo stalne postavke muzeja.

Vesti ponedeljak 30.06. 11:09 Komentara: 3

"Zeleni pauk" uvodi red u parkovima, pored škola...

Nepropisno parkirane automobile sa zelenih površina u Beogradu od subote odnosi takozvani "Zeleni pauk". Osim uvođenja komunalnog reda kada je u pitanju bahato parkiranje, ova aktivnost treba da pokaže i svest prema očuvanju zelenih površina, kažu gradske vlasti.

Vesti ponedeljak 30.06. 10:11 Komentara: 17

Renault-Nissan završio preuzimanje Avtovaza

Alijansa Renault-Nissan završila je preuzimanje najvećeg ruskog proizvođača automobila kompanije Avtovaz. Ova transakcija, koja je dogovorena još početkom 2012, konačno je regulisana ugovorom zaključenim 18. juna, prenosi Rojters.

Vesti ponedeljak 30.06. 08:55 Komentara: 4

Ford Focus ST za 2015.

Ford je na tradicionalnoj manfestacji Goodwood Festival of Speed koja se održava u Velikoj Britaniji predstavio restilizovani Focus ST. Pored osveženog dizajna, u ponudi će se naći i novi dizel motor.

Vesti petak 27.06. 16:15 Komentara: 15

Pored ovakvih prijatelja...

Košarkaš Indijana Pejsersa, Evan Tarner, doživeo je neprijatno iznenađenje kada je njegov Ferrari California ostao bez goriva na autoputu. Ipak to nije ništa prema neprijatnosti koju mu je priredio prijatelj i nekadašnji saigrač, Pi Džej Hil, snimajući ga kamerom dok sipa benzin iz kantice u rezervoar.

Vesti petak 27.06. 14:41 Komentara: 17
strana 1 od 54 idi na stranu