Mercedes za sada bez lasera - unapređuje LED farove

Mercedes će uskoro predstaviti restilizovane modele CLS i CLS Shooting Brake. Jedan od prvih detalja koje nam nemački proizvođač otkriva kada je reč o ovim automobilima jeste potpuno novi sistem MULTIBEAM LED farova.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2014.

22:42

Default images

Dok se BMW i Audi utrkuju ko će prvi tržištu ponuditi serijski automobil sa laserskim farovima, Mercedes je odlučio da unapredi već postojeću LED tehnologiju.

MULTIBEAM LED prednja svetlosna grupa, u koju su uključena poziciona i dnevna svetla, dugi i oboreni farovi, pokazivači pravca, sastoji se od 24 pojedinačno kontrolisana LED izvora koji automatski podešavaju optimalnu distrubuciju svetlosnog snopa i do 100 puta u sekundi. Precizna podešavanja vrše se pomoću kamere i četriri kontrolne jedinice.

Sistem je u stanju da prepozna vozila koja dolaze u susret ili se kreću ispred Mercedesovog modela i da automatski podesi svetlosni snop kako vozači koji se nalaze u drugim automobilima ne bi bili zaslepljeni. Nemački proizvođač kaže da je ovaj sistem toliko napredan da se duga svetla mogu koristiti sve vreme bez opasnosti da će iritirati ili ugroziti ostale učesnike u saobraćaju.
Osim što ima zadatak da detektuje druga vozila, kamera prepoznaje kada automobil prilazi krivini i na vreme preusmerava svetlosni zrak kako bi kolovoz bio bolje osvetljen tokom prolaska vozila kroz zavoj.

MULTIBEAM LED sistem povezan je i sa navigacijom, tako da, na primer, "zna" kada se vozilo približava raskrsnici sa kružnim tokom. Kontrolne jedinice zatim prilagođavaju farove kako bi optimalno osvetlili raskrsnicu i pre nego što automobil stigne do nje.

Mercedes je saopštio da da je uz pomoć novog sistema farova domet dugih svetala povećan za oko 20 odsto i da su ona sada u stanju da osvetle do 485 m puta ispred automobila.
Restiilizovani Mercedes CLS i CLS Shooting Brake trebalo bi da se pojave u prodajnim salonima do kraja 2014. godine. Nemački proizvođač nije otkrio više detalja, a prva fotografija na kojoj je prikazan prednji deo automobila pokazuje da će ova dva modela osim novih farova imati i redizajniranu masku hladnjaka i izmenjen oblik branika.

U unutrašnjosti treba očekivati promene koje će dizajn enterijera približiti najnovijoj generaciji Mercedesovih limuzina poput C klase ili modela CLA. Uz restilizovani volan i komande na centralnoj konzoli, CLS za 2015. imaće i novi ekran multimedijalnog sistema koji je postavljen izdvojeno poput tableta na gornjem delu središnje konzole.

Što se tiče pogonskog sistema, spekuliše se će se u ponudi naći i novi 3.0 litarski bi-turbo V6 benzinac sa 333 ks i 480 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor bi trebalo da bude uparen sa novim devetobrzinskim 9G TRONIC automatskim menjačem.

Zvaničnu premijeru Merceds CLS i CLS Shooting Brake najverovatnije će imati na auto-salonu u Parizu u oktobru 2014.

Vozili smo Mercedes CLS Shooting Brake 350 CDI 4MATIC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: