Kina: 11 miliona automobila ide na otpad?

Kineske vlasti prinuđene su da preduzmu drastične mere kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha u toj zemlji. Vlada je donela odluku da do 2015. sa ulica ukloni 11 miliona vozila proizvedenih pre 2005. koja najviše doprinose zagađenju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

12:46

Default images

Zamislite da vam država zabrani da vozite automobil zato što previše zagađuje vazduh? Verovatno ste o takvoj meri, ali prema drugim vozačima, i sami razmišljali dok ste se vozili iza nekog od dotrajalih automobila u Srbiji i dok su vam se njegovi izduvni gasovi uvlačili kroz ventilaciju u kabinu.

Upravo takav scenario očekuje vlasnike miliona starih automobila u Kini. Gust smog na ulicama najvećih kineskih gradova je gotovo svakodnevna pojava, a vlasti još uvek nemaju pravo rešenje za ovaj problem.

Istraživanja su pokazala da su najveći zagađivači automobili koji su, na primer, odgovorni za 31 odsto zagađenja vazduha u Pekingu. Mere kao što su "par-nepar" i ograničavanje broja novoregistrovanih vozila nisu dale željene rezultate, pa su se vlasti odlučile na rigorozan potez. Odlučeno je da se do kraja 2014. godine iz saobraćaja povuče 6 miliona automobila koji spadaju u najveće zagađivače.

Reč je o vozilima proizvedenim pre 2005. koja ne zadovoljavaju najnovije standarde o ograničenju emisije ugljen-dioksida u toj zemlji. Druga faza plana predviđa povlačenje još 5 miliona automobila u 2015. godini.

Vlada nije saopštila na koji način će biti sprovedena ova akcija i da li će vlasnici koji ostanu bez svojih vozila biti na neki način obeštećeni. Kao dopunska mera, benzinskim stanicama u najvećim gradovima, kao što su Peking, Šangaj i Guangžu naloženo je da mogu da prodaju samo najčistije vrste goriva.

Vlasti u Pekingu ranije su donele odluku da ograniče ukupan broj vozila u tom gradu na 5,6 miliona. Predviđeno je da broj vozila može da dostigne maksimalno 6 miliona do 2017, ali samo pod uslovom da se u međuvremenu smanji zagađenje vazduha u glavnom gradu Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: