Addio Lancia Delta

Najave da će FIAT svesti marku Lancia na samo jedan model, Ypsilon, počele su da se ostvaruju. Prva žrtva je Lancia Delta koja će prestati da se proizvodi do kraja 2014, a ista sudbina 2015. očekuje model Voyager.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

09:36

Default images

Početkom maja FIAT Chrysler Automobiles objavio je petogodišnje planove razvoja svojih automobilskih brendova koji ne ostavljaju mnogo nade zaljubljenicima u marku Lancia. Predviđena je ukidanje gotovo svih modela, tako da će gamu ovog italijasnkog brenda uskoro činiti samo Lancia Ypsilon, koja će se prodavati isključivo u Italiji.

To je praktično uvod u gašenje marke Lancia koja je u svojoj istoriji bila poznata po specifičnim automobilima sportskog pedigrea. Analitičari odluku o ukidanju Lancia modela tumače potrebom grupe FIAT Chrysler Automobiles da racionalizuje proizvodnju i željom da se fokusira na potencijale brendova Alfa Romeo, Maserati i Jeep. Lancia, za koju izvan Italije ne vlada veliko interesovanje kupaca, pretrpela je u 2013. pad prodaje od 20 odsto na evropskom tržištu.

Iako je plan o smanjenju broja modela predviđao da se će Ypsilon osatati jedini model na tržištu do 2018, izgleda da će se to dogoditi nešto ranije, s obzirom na najavu prestanka proizvodnje Delte (2014.) i Voyagera (2015.).
Lancia Voyager iz 2012.
Kada je reč o modelu Delta, fanovi su podeljeni. Jedni misle da nova verzija ovog modela ionako nema mnogo veze sa originalnom prvom generacijom, iz koje je nastala legendarna sportska Delta HF Integrale, i neće mnogo žaliti za njom. Drugi smatraju da se aktuelna Delta svojim originalnim i privlačnim dizajnom izdvaja od konkurencije i da bi bila šteta da jedan takav automobil nestane sa ulica.

Treća generacija modela Lancia Delta pojavila se u prodaji 2008. godine, a prvi put je restilizovana 2011. Krajem 2013. predstavljena je neznatno redizajnirana verzija za 2014. godinu.

Kada je reč o modelu Voyager, s obzirom da u pitanju praktično prepakovani Chrysler koji nosi značku Lancia, retko ko će primetiti da je ovaj automobil ukinut kada prestane da se proizvodi 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: