Novi Punto neće se proizvoditi u Srbiji

Iako smo proizvodili Punto Classic i proizvodimo 500L, nova generacija Punta proizvodiće se u Poljskoj.

Podeli

Prilikom predstavljanja petogodišnjeg plana, FIAT je najavio da će naslednik Punta na tržište stići tek 2016. godine, iako je aktuelni model imao premijeru još 2005. pod imenom Grande Punto. Automobil je nakon restilizacije iz 2009. najpre postao Punto Evo, da bi 2012. zadržao samo prvobitnu oznaku - Punto.

Zvanično, FIAT nije saopštio više detalja o novoj generaciji ovog modela. Ipak, kako prenosi Autonews Europe pozivajući se na izvore iz italijanskog proizvođača, novi Punto trebalo bi da postane deo proširene porodice FIAT-a 500 i da dobije oznaku "500 Plus".

Automobil će biti pozicioniran između modela 500 i "kragujevačkog" FIAT-a 500L. I mada se aktuelni Punto proizvodi u Italiji, u fabrici Melfi, a 500L u našoj zemlji, FIAT je kako se navodi odlučio da novi model izrađuje u svojoj fabrici u Poljskoj, gde se već proizvodi FIAT 500.

Isti izvor otkriva da će kompanija uložiti 2,36 milijardi zlota (oko 565 miliona evra) u pripremu i unapređenje pogona u poljskom gradu Tiši. Prebacivanjem proizvodnje Punta iz Italije u Poljsku, u fabrici Melfi oslobodiće se dodatni kapaciteti za sklapanje krosovera Jeep Renegade i njegovog parnjaka, FIAT-a 500X.

Prema najnovijim podacima koje je saopštio JATO Dynamics, višegodišnje oklevanje FIAT-a da tržištu ponudi naslednika Punta doprinelo je da samo u 2013. prodaja ovog automobila u Evropi zabeleži pad od 22 odsto.

Kupcima na evropskom tržištu u 2013. godini isporučeno je 103.822 vozila, što predstavlja tek trećinu od broja prodatih Ford Fiesti, modela koji je lider u ovoj klasi u Evropi.

strana 1 od 53 idi na stranu