Kako FIAT namerava da obnovi Alfa Romeo do 2018.

FIAT je predstavio novi petogodišnji plan za Alfa Romeo. Najavljena su ulaganja u iznosu od pet milijardi evra i čak osam novih modela zaključno sa 2018. godinom.

Podeli

Ako se ostvare sva predviđanja i najave iz plana koji je prezentovan u utorak 6. maja, Alfa Romeo će nakon pet godina biti poptuno drugačija marka u odnosu na onu koju poznajemo danas.

Da bi povratila staru slavu, Alfa će buduće modele razvijati u skladu sa svojom trkačkom tradicijom i nekoliko osnovnih principa koji podrazumevaju upotrebu naprednih motora, optimalnu raspodelu mase po osovinama u odnosu 50:50, impresivan odnos snage i mase, i naglašeni, italijanski dizajn.

Kao što se i najavljivalo, menadžment Alfa Romea imaće veću autonomiju u odlučivanju u odnosu na FIAT, a planirano je i angažovanje novih, vrhunskih inženjera. Sve predviđene promene imaju za cilj da Alfa počne da proizvodi automobile sa zadnjim pogonom, kao i modele sa pogonom na sva četiri točka, koji će biti "najbolji u svojoj klasi".

Petogodišnji plan podrazumeva da se krajem 2015. na tržištu pojavi već najavljeni i često odlagani model iz srednje klase, Giulia.

Alfa nije otkrila detalje o ostalim modelima koji će se u prodaji naći u periodu 2016-2018. Zna se jedino da su u pitanju dva kompaktna automobila, zatim još jedno vozilo iz srednje, kao i jedan model iz više klase, te dva automobila iz SUV i krosover segmenta, i najverovatnije jedan sportski model koji će se pridružiti Alfa Romeu 4C i 4C Spider.

Sudeći na osnovu predstavljene tabele budućih modela, naslednik Alfa Romea MiTo nije u petogodišnjem planu.

Objavljene su i okvirne specifikacije motora koji će pogoniti buduću gamu Alfinih modela. Među njima će biti četvorocilindrični benzinci u rasponu od 110 do 330 ks, kao i šestocilindrični benzinski motori koji će proizvoditi od 400 do 500 ks.

Osim toga, očekuju se i dizelaši sa četiri i šest cilindara, snage do 350 "konja".

Plan predviđa i povećanje godišnje proizvodnje sa 74.000 primeraka koliko ih je napravljeno 2013, na 400.000 automobila u 2018. godini.

Vesti

Ford EcoSport stiže na evropsko tržište

Ford će uskoro početi sa prodajom svog globalnog malog SUV modela i u Evropi. U toj kompaniji očekuju da će do 2018. potražnja za modelima iz ovog automobilskog segmenta na evropskom tržištu porasti za čak 90 odsto.

Vesti subota 31.05. 16:10 Komentara: 12

Kina: 11 miliona automobila ide na otpad?

Kineske vlasti prinuđene su da preduzmu drastične mere kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha u toj zemlji. Vlada je donela odluku da do 2015. sa ulica ukloni 11 miliona vozila proizvedenih pre 2005. koja najviše doprinose zagađenju.

Vesti petak 30.05. 12:46 Komentara: 18

Škoda nam postepeno otkriva novu Fabiju

Na prvim fotografijam prototipa treće generacije modela Fabia, Škoda je automobil obmotala maskirnom folijom. U sledećoj fazi testiranja, automobili su izgubili nešto od svoje "kamuflaže", tako da sada imamo bolji uvid u izgled ovog modela.

Vesti petak 30.05. 10:45 Komentara: 40

Vizija budućnosti naslednika Porschea 928

Najveće fanove Porschea obradovao je 918 Spyder, ali smatraju da osim 911-ice i Caymana/Boxstera postoji dovoljno prostora u gami za još neki sportski model. Jedan od takvih automobila mogao bi da bude GT model koji bi predstavljao duhovnog naslednika Porschea 928.

Vesti petak 30.05. 09:52 Komentara: 17

Džejms Mej kupuje BMW i3

Gledaoci koji prate popularni BBC-jev serijal o automobilima znaju da Top Gear ne gleda blagonaklono na električne i hibridne automobile. Izgleda da se to ne odnosi Džejmsa Meja, koji je odlučio da kupi BMW-ov električni model i3.

Vesti četvrtak 29.05. 17:16 Komentara: 17
strana 1 od 53 idi na stranu