Honda razvija sistem za praćenje "zelenog talasa"

Kompanija Honda je objavila detalje sistema za pomoć vozačima koji prati signale sa semafora i daje razna obaveštenja vozaču.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 30.03.2014.

12:55

Default images

Ovaj sistem, čija je svrha da smanji broj saobraćajnih nesreća na raskrsnicama i u gradskoj sredini ali i da smanji potrošnju goriva, prvo će biti testiran u Japanu.

Jedan od problema u vožnji sa kojim se vozači svakodnevno susreću je nemogućnost hvatanja zelenog talasa. U Srbiji se to teško postiže zbog brojnih faktora, među kojima su dekoncentrisanosti vozača, neusaglašenost semafora sa ograničenjima brzine i sam intezitet saobraćaja.

Hondin sistem će prilikom približavanja raskrnici imati zadatak da snimi situaciju i da vozaču pošalje informaciju o brzini kretanja koja će mu omogućiti da prođe raskrsnicu bez zaustavljanja.

Ukoliko je ta brzina iznad dozvoljene, sistem će poslati obaveštenje vozaču da pusti gas i da zaustavi vozilo. Kada se zaustavi, sistem će odbrojavati vreme do paljenja zelenog svetla.

Honda će testirati ovaj sistem u aprilu sa zadatkom da utvrdi koliku uštedu donosi u potrošnji goriva, koliko doprinosi bezbednosti i toku saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: