Renault do nove Alpine bez pomoći Caterhama?

Renault će prekinuti saradnju na razvoju sportskog automobila marke Alpine sa britanskim proizvođačem, kompanijom Caterham, svojim partnerom u Formuli 1, saznaje se iz izvora bliskih francuskoj kompaniji.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2014.

08:24

Default images

Kako prenosi AFP, prekid saradnje sa britanskom grupacijom biće ozvaničen u sredu, na zasedanju upravnog odbora kompanije Renault.

Iz francuskog proizvođača su potvrdili da će nastaviti sa razvojem novog modela sa amblemom Alpine, koji bi trebalo da bude komercijalizovan 2016. godine, ali nije precizirano da li će program razvoja Renault obaviti samostalno, sa japanskim partnerom Nissan, ili možda u saradnji s nekim drugim proizvođačem.

Renault je ozvaničio saradnju sa Caterhamom još 2012. Sporazum je predviđao da na bazi koncepta Alpine A110-50 budu razvijena dva vozila koja bi imala oznake Renaulta i Caterhama. Do kašnjenja u realizaciji došlo je zbog odluke francuske kompanije da revidira dizajn koncepta.

Kako saznaje Autocar, moguće je da će Renault i Carterham izaći sa zasebnim rešenjima za dva različita sportska modela, koji neće biti zasnovani na istoj platformi.

Dok su dve kompanije sarađivale na zajedničkom projektu, govorilo se da će njihova dva modela imati istu masu od oko 1.100 kg. Renault Alpine trebalo je da bude pogonjen motorom sa 280 ks, dok bi Caterham model bio opremljen pogonskom jedinicom od oko 300 ks.

Što se tiče kompanije Renault, planirano je da se proizvodnja automobila obnovljene marke Alpine odvija u njihovoj najmanjoj fabrici sa 300 zaposlenih, u mestu Diep, u Normandiji, gde se trenutno proizvodi model Clio RS.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o konceptu Renault Alpine A110-50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: