FIAT u Ženevi u znaku "kros" modela

Italijanski proizvođač odabrao je ženevski salon da javnosti predstavi nove modele, Panda Cross i Freemont Cross. Pored ove dve premijere, na štandu FIAT-a izložen je i model 500 za 2014, uz specijalno opremljenu verziju sa oznakom Cult, kao i posebne varijante modela 500L, Beats Edition i Trekking Street Surf.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.03.2014.

17:34

Default images

Panda Cross pridružila se porodici ofroud modela koja je do sada obuhvatala Pandu 4x4 i Pandu Trekking. U odnosu na te dve verzije, prednji deo automobila ima potpuno drugačiji branik sa velikom zaštitnom pločom na donjem delu. Svetla za maglu premeštena su naviše, kako bi se sprečila oštećenja od udara kamenčića, i zajedno za farovima dobila su dodatnu plastičnu oblogu.

Dodatnu zaštitu imaju i ugaoni delovi prednjeg branika, maska hladnjaka, lukovi blatobrana iznad točkova i donji delovi vrata, a instalirani su i novi krovni nosači. Stop svetla su takođe presvučena zaštitnim elementima, tako da im je maksimalno smanjena površina koja je podložna oštećenjima, baš kao i donji deo zadnjeg branika.
FIAT Panda Cross
Poput modela Panda 4x4, i Cross verzija imaće permanentni pogon na sva 4 točka. Snaga će se preraspoređivati između prednje i zadnje osovine u odnosu koji diktiraju trenutni uslovi vožnje, odnosno u zavisnosti od prijanjanja točkova na podlogu.

FIAT Panda Cross između ostalog opremljena je i Hill Descent Control sistemom asistencije koji olakšava kretanje kada se automobil spušta niz strmi teren.

Izbor pogonskih jedinica uključuje 0.9 litarski TwinAir sa 90 ks (66 kW) i 145 Nm maksimalnog obrtnog momenta i 1.3 litarski MultiJet II sa 80 ks (59 kW) i 190 Nm. Oba motora imaju po 5 ks više u odnosu na snagu koju razvijaju u drugim verzijama modela Panda.

TwinAir benzinac dolazi sa specijalnim šestostepenim manuelnim menjačem kod koga prva brzina ima skraćen prenosni odnos zbog lakšeg polaska uzbrdo i kretanja pod velikim nagibom.

FIAT Panda Cross u prodajne salone stiže u jesen 2014.
FIAT Panda Cross
Nova verzija Pande 4x4 nije jedini FIAT-ov "kros" model koji je imao premijeru na ženevskom salonu. Na štandu italijanskog proizvođača društvo mu pravi Freemont Cross.

U odnosu na standardnu verziju modela Freemont, Cross varijanta se vizuelno razlikuje po potpuno novim prednjim i zadnjim branicima sa detaljima u Platinum Chrome boji, prednjom crnom ukrasnom maskom u viskom sjaju, 19 inčnim Hyper Black alu felnama i ukrasnoj hromiranoj lajsni koja se prostire duž pragova vozila.

FIAT Freemont Cross nudi i ekskluzivni enterijer sa novim kožnim sedištima. Kao standardni deo opreme na raspolaganju je Uconnect satelitski navigcioni uređaj sa 8,4 inčnim ekranom osetljivim na dodir, bočna kamera za parkiranje i premijum Alpine audio sistem sa šest zvučnika, pojačalom od 368W i sabvuferom.
FIAT Freemont Cross
Freemont Cross dostupan je sa 2.0 MultiJet II dizelašem sa 140 KS. Motor je povezan sa šestobrzinskim manuelnim menjačem, a snaga se prenosi na prednje točkove. Isti dvolitarski dizel motor nudi se i u verziji sa 170 ks.

Osim manuelnog menjača i prednjeg pogona, na raspolaganju je varijanta sa pogonom na sva 4 točka i automatskom transmisijom. Reč je o aktivnom pogonu 4x4, sa kontrolnom jedinicom koja koristi senzore da izmeri prijanjanje sva četiri točka, nakon čega odlučuje kada da prenese pogon na zadnje točkove.

Ovaj sistem uključuje se samo po potrebi, doprinoseći manjoj potrošnji goriva.

Poput modela FIAT Panda Cross i Freemont Cross naći će se u prodajnim salonima u jesen 2014. godine.
FIAT Freemont Cross
Na ženevskom auto-salonu predstavljen je i FIAT 500 za 2014, koji uvodi važne nove osobine u pogledu stila i tehničkih sadržaja.

Najistaknutiji model u ponudi je FIAT 500 Cult, nova “kolekcionarska” verzija koji sažima najbolje od novih osobina za 2014. godinu i nudi ekskluzivni nivo stila, tehnološkog sadržaja, kao što su Blue&Me hands-free sistem sa Bluetooth tehnologijom i automatskom kontrolom klime kao standardnom opremom.

Značajna novina za 2014. je uvođenje 0.9 litarskog TwinAir turbo-benzinca sa 105 ks (77 kW) i 145 Nm u ponudu modela 500. Ove performanse motora dostupne su u Sport modu, a kada je u vožnji uključen štedljivi Eco mod, on isporučuje 98 ks (72 kW) i 120 Nm.

Motor je opremljen i stop/start sistemom koji u Eco modu omogućava da automobil u proseku troši 4,2 l/100 km uz CO2 emisiju od 99 g/km.
FIAT 500L Trekking Street Surf
Osim novog motora, model 500 će u verziji Cult imati nove 16 inčne alu felne, sjajno crni krov, hromirane detalje na spoljašnjosti vozila, zadnje parkig senzore, a u kabini novi sedmoinčni TFT ekran multimedijalnog sistema i kožna sedišta.

Inače, FIAT 500 za 2014. biće dostupan sa dve nove boje karoserije i redizajniranima alu felnama.

U Ženevi su predstavljena i unapređenja modela 500L za 2014. godinu, poput nove Venezia Blue boje spoljašnjosti, koja je dostupna i u kombinaciji sa belim krovom, kao i novi dezeni presvlaka sedišta.
FIAT 500L Trekking Street Surf
Kupcima će na raspolaganju biti i novi motori, 1.6 litarski Multijet II turbo-dizel sa 120 ks i 1.4 litarski T-Jet turbo-benzinac, takođe sa 120 ks. FIAT je najavio da će u paletu motora uskoro uvrstiti i verziju 1.4 litarskog benzinca prilagođenog tako da kao gorivo može da koristi i tečni naftni gas.

Među verzijama modela 500L za 2014. ističe se Beats Edition. Nova verzija bazirana je na Trekking varijanti a dobila je naziv po unapređenom Beats audio sistemu koji su specijalno za ovaj model razvili rep muzičar Dr. Dre i muzički producent Jimmy Iovine.

Posebno mesto na štandu FIAT-a u Ženevi zauzima 500L Trekking Street Surf. Ova specijalna verzija projektovana je u saradnji sa kompanijama Mopar i Wheelrun.

Vizuelno se razlikuje po tome što su obloge retrovizora izrađene od bambusa, kao i bočne zaštitne lajsne, pragovi, ukrasni poklopci na centralnom delu alu felni, kugla ručice menjača, drška ručne kočnice i platforma prtljažnika.

Više fotografija sa ženevskog auto-salona možete pogledati u Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: