Apple kupuje Teslu?

U američkim medijima ponovo su se pojavile spekulacije da elektronski gigant Apple planira da pod svoje okrilje dovede proizvođača električnih automobila, kompaniju Tesla Motors.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

08:48

Default images

Kako piše San Francisko kronikl, Apple je već obavio preliminarne razgovore o eventualnoj kupovini Tesle. Prema istom izvoru, čelnici dve kompanije sastali su se u proleće 2013. kako bi razmotrili opciju da Apple preuzme kontrolu nad Teslom.

Kupovinom Tesle, Apple bi dobio priliku da proširi svoju delatnost na automobilsku industriju i osigura rast kompanije u budućnosti, s obzirom na sve veću konkurenciju na tržištu tablet i smartfon uređaja.

Sa druge strane, Tesla Motors je u velikom usponu. Akcije kompanije porasle su za 500% u poslednjih godinu dana. Prema najnovijim podacima, Tesla je u poslednjem kvartalu 2013. ostvario prihode od 761 milion dolara (553 miliona evra).

U tom periodu kompanija je kupcima isporučila 6.900 automobila Model S.
Tesla X prototip iz 2012.
Tesla planira da u 2014. proda 35.000 primeraka Modela S i tako nadmaši rezultate iz 2013. godine za 55%. Do kraja godine, kompanija očekuje da će povećati proizvodnju na 1.000 automobila nedeljno.

U prilog takvim planovima idu i pohvale koje je Model S dobio od Cosumer Reportsa. Ovaj magazin, koji ocenjuje kvalitet proizvoda na američkom tržištu, dodelio je Tesli S 99 od mogućih 100 poena, što je najbolji rezultat koji je postigao jedan automobil.

Uz to, Tesla S je od strane američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja (NHTSA) proglašen za najbezbedniji automobil svih vremena. Reputaciji ovog automobila nisu naškodili ni incidenti u kojima je nakon udesa došlo do požara na baterijama.

Tesla Motors pored američkog, u 2014. računa i na druga svetska tržišta, pre svega evropsko i kinesko. Osim Tesle S, u 2014. u prodaji će se pojaviti još jedan model ovog proizvođača, krosover Tesla X.

Kada se uzmu u obzir svi ovi podaci, analitičari smatraju da je ipak malo verovatno da će u ovom trenutku Tesla Motors dobiti novog vlasnika.

Oni procenjuju da je verovatnije da Apple i Tesla postignu dogovor o partnerstvu i saradnji u nekim delatnostima, kao što je nova fabrika za izradu ekološki prihvatljivih baterija za električne automobile, čiju je izgradnju najavio izvršni direktor Tesle, Ilon Mask.

Pročitajte kako je na vest o mogućoj prodaji Tesle reagovao Ilon Mask.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: