Renault predstavio samoupravljajuće vozilo Next Two

Francuska kompanija namerava da do 2020. tržištu ponudi prvo autonomno vozilo i već testira potrebne tehnologije na prototipu Next Two koji je zasnovan na električnom modelu Zoe.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

09:56

Default images

Poput mnogih drugih proizvođača automobila, Renault veruje da je budućnost u samoupravljajućim automobilima. U tu svrhu, razvijeno je vozilo Next Two, koje je u stanju da se potpuno autonomno kreće u saobraćaju pri brzinama do 30 km/h.

To mu omogućavaju brojni senzori i kamere koji nadziru i prate kretanje drugih učesnika u saobraćaju i put kojim se vozilo kreće. Tako prikupljene informacije stižu u centralnu kontrolnu jedinicu koja na osnovu ovih podataka kontroliše upravljanje, gas i kočnicu.

Pogledajte demonstraciju autonomne vožnje prototipa Next Two:



Tehnologija obuhvata i Automated Valet Parking sistem koji omogućava da se automobil nakon vožnje samostalno odveze na predviđeno parking mesto, kao i da vas sačeka na lokaciji gde planirate da u njega uđete.

Osim tehnologije autonomne vožnje koja ne zahteva intervenciju vozača, vozilo omogućava 3G/4G/WiFi povezivost i opremljeno je navigacionim sistemom koji u realnom vremenu prenosi informacije o stanju na putu kojim se vozilo kreće i eventualnim zastojima.
Prototip Next Two putem velikog centralno postavljenog monitora i pomoću video-konferencijske veze pretvara kabinu automobila u virtuelnu kancelariju, što povećava funkcionalnost ovog vozila.

Na taj način samoupravljajuća vozila dobijaju dodatno na značaju jer vreme koje vozač provede u njima može da iskoristi i za obavljanje posla.

"Ideja je bila ne samo da napravimo automobil koji će vozača i putnike moći bezbedno da preveze, već i da vozač zahvaljujući tome što ne mora da se direktno anagžuje oko upravljanja, dobije slobodu da obavlja neke druge aktivnosti", objašnjava koncepciju ovog samoupravljajućeg vozila izvršni direktor kompanije Renault, Carlos Ghosn.

Saznajte kako ćemo se voziti 2050.

Pročitajte i druge tekstove o autonomnim vozilima:
Kako rade Bosch sistemi asistencije u vožnji
100 samoupravljajućih Volvo vozila krstariće Geteborgom
Autonomna vozila biće od pomoći starijim vozačima
Da li biste se vozili u autu koji upravlja umesto vas?
Nissan: Samoupravljajuća vozila do 2020.
Da li je svet spreman za autonomna vozila?
Samoupravljajući Audi stiže 2016.
Toyota ne veruje u autonomna vozila
Autonomna vozila za veću bezbednost
Fordova autonomna vozila
Google: Milion milja bez vozača?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: