Brazilci pokušavaju da produže život VW Kombiju

Vlasti u Brazilu mogle bi da izuzmu Volkswagen Kombi iz primene novih bezbednosnih regulativa, kako bi se i u 2014. nastavila proizvodnja ovog tehnološki zastarelog vozila.

Podeli

Nedavno smo preneli vest da će legendarni VW Kombi, koji se izrađuje još samo u Brazilu, nakon više od šest decenija prestati da se proizvodi 31. decembra. Glavni razlog za okončanje proizvodnje su loše bezbednosne karakteristike ovog vozila i tehnička nemogućnost ugradnje savremenih sigurnosnih sistema.

Novi zakon nalaže da sva nova vozila u Brazilu od 1. januara 2014. moraju biti opremljena ABS sistemom i vazdušnim jastucima za vozača i suvozača. Volkswagen je saopštio da će zbog toga ugasiti proizvodnju Kombija, jer bi , prema njihovim rečima "bilo lakše konstruisati potpuno nov automobil, nego prepraviti Kombi da odgovara novim propisima".

Iako je vest o prestanku proizvodnje Kombija obišla svet, iz Brazila stiže nagoveštaj da bi život ovog popularnog automobila mogao da bude produžen. Ministar finansija te zemlje, Guido Mantega, saopštio je da se istražuju zakonske mogućnosti kako bi se proizvodnja nastavila u posle 31. decembra.

Jedan od argumenata koje je on izneo jeste da je Kombi konstruisan 1950. i da zbog svog originalnog dizajna u njega ne mogu biti naknadno ugrađeni savremeni sigurnosni sistemi, zbog čega bi mogao biti izuzet od primene zakona.

Pročitajte o specijalnoj, poslednjoj seriji modela VW Kombi.

Vesti

Izgube na Veyronu, zarade na kaiševima

Prema najnovijim podacima, Volkswagen, koji je vlasnik marke Bugatti, gubi u proseku 4,65 miliona evra na svakom prodatom primerku modela Veyron. Deo izgubljenog novca nemački gigant pokušava da nadoknadi prodajom papreno skupog Bugatti asesoara.

Vesti ponedeljak 30.12. 15:05 Komentara: 26

FIAT 500 sa 5 vrata kao zamena za Punto?

FIAT je još ranije najavio da će naslednik Punta stići iz porodice modela 500. Najnovije informacije govore da je reč automobilu koji će biti postavljen na produženu platformu FIAT-a 500 i koji bi trebalo da bude predstavljen 2015. godine.

Vesti ponedeljak 30.12. 13:23 Komentara: 25

Mercedes proizveo blizu 1,5 miliona vozila u 2013.

Mercedes uspešno privodi kraju 2013. godinu, sa preko 1,49 miliona proizvedenih i više od 1,4 miliona prodatih vozila širom sveta. Na taj način nemački proizvođač treću godinu zaredom obara rekord u godišnjoj proizvodnji svojih automobila.

Vesti ponedeljak 30.12. 12:19 Komentara: 13

Chevrolet bi mogao da ukine Corvette Z06

Chevrolet je za sajam automobila u Detroitu, koji se održava u januaru 2014, najavio premijeru nove generacije modela Corvette Z06. Međutim, američki proizvođač najavljuje da bi to ujedno mogla da bude i poslednja verzija sa ovom oznakom, ako prodaja ne zadovolji čelnike kompanije.

Vesti ponedeljak 30.12. 10:15 Komentara: 3
strana 1 od 53 idi na stranu