Predstavljeni BMW M3 i M4 za 2014.

Nakon prvih zvaničnih fotografija, BMW je objavio i tehničke detalje modela M3 Sedan i M4 Coupe, kao i promotivne video spotove ova dva automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2013.

09:44

Default images

Dva najnovija modela iz BMW-ovog "M" odeljenja dobijaju pogon od istog, 3.0 litarskog, šestocilindričnog TwinPower Turbo motora koji isporučuje maksimalnih 431 ks (317 kW) i najveći obrtni moment od 550 Nm.

U BMW-u tvrde da novi M3 Sedan ima za 25% manju potrošnju goriva u odnosu na prethodnu verziju i da je za 80 kg lakši. Krov, za čiju konstrukciju je upotrebljen materijal od ugljeničnih vlakana, uticao je na smanjenje mase za 5 kg kod modela M3, a za 6 kg u slučaju BMW-a M4.
Brojevi govore da je u kombinovanom ciklusu prosečna potrošnja oba modela 8,8 l/100 km, ako je motor uparen sa manuelnim menjačem, dok se ona spušta na 8,3 l/100 km u verzijama sa automatskom DCT transmisijom.

Inženjeri nemačkog proizvođača unapredili su prednje oslanjanje, tipa MacPherson, kao i zadnji, muliti-link sistem, koristeći lakše komponente. Na taj način istovremeno je smanjena masa opruga, ali i povećana njihova krutost.

Pogledajte detalje iz vožnje BMW-a M3 Sedan:



Oba automobila isporučivaće se standardno sa alu felnama od 18 inča, na kojima su montirane gume dimenzija 255/40, napred, i 275/40, nazad, dok su kao opcija dostupni 19 inčni točkovi.
BMW je saopštio da i M3 i M4 od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 4,1 s, u verziji sa sedmobrzinskim M DCT automatikom, dok modeli u kojima je motor povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem "stotku" dostižu za 4,3 s.

Maksimalna brzina u svim varijantama elektronski je ograničena na 250 km/h, ali se uz doplatu blokada može podići na 280 km/h, ako kupac naruči dodatni M Driver paket. Za zaustavljenje automobila kao opcija dostupne su i lakše BMW M karbon keramičke kočnice.

Pogledajte kako izgleda BMW M4 Coupe u akciji:



Inače, pomenuti M DCT menjač isporučuje se sa sistemom "launch control", a kupcima je na raspolaganju i takozvani "smokey burnout" mod, koji dozvoljava izvesno proklizavanje točkova pri malim brzinama.

BMW M3 Sedan izrađivaće se u fabrici u Regensburgu, dok će se M4 Coupe proizvoditi u pogonu u Minhenu. Prvo pojavljivanje pred širom publikom ova dva modela imaće na predstojećem detroitskom auto-salonu, u januaru 2014, dok će se u prodajnim salonima naći u proleće.

Kako saznaje nemački Auto Bild, početna cena za novi BMW M3 iznosiće 71.500 evra, dok će M4 koštati od 72.200 evra.

Više fotografija modela BMW M3 i M4 možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: