Kraj za australijski Holden

General Motors (GM) najavio je da će do kraja 2017. godine obustaviti proizvodnju automobila i motora u Australiji, u svojoj podružnici Holden, zbog visokih troškova proizvodnje i oštre konkurencije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2013.

14:37

Default images

Za automobilsku industriju u Australiji, 2013. je godina velikih turbulencija. Nakon što je u maju Ford najavio da će se povući 2016. nakon 90 godina prisustva na ovom kontinentu, oglasio se i drugi veliki američki proizvođač koji ima duboke korene u Australiji. Holden, koji je nekada beležio najveću prodaju u toj zemlji, izgubio je tržišnu trku pred naletom jeftinijih i ekonomičnijih uvoznih automobila.

Uvod u vest o gašenju Holdena, koji predstavlja ispostavu GM-a na najmanjem kontinentu već više od 80 godina, došla je u avgustu kada je još jedan automobilski brend koji posluje pod okriljem General Motorsa, Opel, najavio da se povlači sa australijskog tržišta nakon samo godinu dana poslovanja. Ipak, malo ko je tada očekivao da slična sudbina očekuje i Holden.

Gašenje proizvodnje Holdena rezultiraće gubitkom 2.900 radnih mesta, a zbog takve odluke, moglo bi doći i do prekida proizvodnje automobila u Australiji, jer će sektor auto-industrije postati isuviše mali da bi osigurao opstanak preduzeća koja se bave proizvodnjom delova za automobile, prenosi agencija AP.

Toyota je, takođe, saopštila da razmatra budućnost poslovanja u Australiji, a prema procenama sindikata, trenutno je ugroženo 50.000 radnih mesta u automobilskoj industriji.

Informacija o odlasku General Motorsa iz Australije samo je još jedna u nizu značajnih vesti koje poslednjih dana stižu iz ovog automobilskog giganta.

Najpre je objavljeno da će GM do 2016. okončati prodaju automobila marke Chevrolet u Evropi, da bi u utorak stigla informacija o odlasku Dena Akersona sa čela kompanije. Akersona će na mestu izvršnog direktora po prvi put u istoriji kompanije zameniti žena, Meri Bara, dok će poziciju predsednika zauzeti Teodor Solso.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: