Kraj za australijski Holden

General Motors (GM) najavio je da će do kraja 2017. godine obustaviti proizvodnju automobila i motora u Australiji, u svojoj podružnici Holden, zbog visokih troškova proizvodnje i oštre konkurencije.

Podeli

Za automobilsku industriju u Australiji, 2013. je godina velikih turbulencija. Nakon što je u maju Ford najavio da će se povući 2016. nakon 90 godina prisustva na ovom kontinentu, oglasio se i drugi veliki američki proizvođač koji ima duboke korene u Australiji. Holden, koji je nekada beležio najveću prodaju u toj zemlji, izgubio je tržišnu trku pred naletom jeftinijih i ekonomičnijih uvoznih automobila.

Uvod u vest o gašenju Holdena, koji predstavlja ispostavu GM-a na najmanjem kontinentu već više od 80 godina, došla je u avgustu kada je još jedan automobilski brend koji posluje pod okriljem General Motorsa, Opel, najavio da se povlači sa australijskog tržišta nakon samo godinu dana poslovanja. Ipak, malo ko je tada očekivao da slična sudbina očekuje i Holden.

Gašenje proizvodnje Holdena rezultiraće gubitkom 2.900 radnih mesta, a zbog takve odluke, moglo bi doći i do prekida proizvodnje automobila u Australiji, jer će sektor auto-industrije postati isuviše mali da bi osigurao opstanak preduzeća koja se bave proizvodnjom delova za automobile, prenosi agencija AP.

Toyota je, takođe, saopštila da razmatra budućnost poslovanja u Australiji, a prema procenama sindikata, trenutno je ugroženo 50.000 radnih mesta u automobilskoj industriji.

Informacija o odlasku General Motorsa iz Australije samo je još jedna u nizu značajnih vesti koje poslednjih dana stižu iz ovog automobilskog giganta.

Najpre je objavljeno da će GM do 2016. okončati prodaju automobila marke Chevrolet u Evropi, da bi u utorak stigla informacija o odlasku Dena Akersona sa čela kompanije. Akersona će na mestu izvršnog direktora po prvi put u istoriji kompanije zameniti žena, Meri Bara, dok će poziciju predsednika zauzeti Teodor Solso.

Izvor: B92, Tanjug

Vesti

Izgube na Veyronu, zarade na kaiševima

Prema najnovijim podacima, Volkswagen, koji je vlasnik marke Bugatti, gubi u proseku 4,65 miliona evra na svakom prodatom primerku modela Veyron. Deo izgubljenog novca nemački gigant pokušava da nadoknadi prodajom papreno skupog Bugatti asesoara.

Vesti ponedeljak 30.12. 15:05 Komentara: 26

FIAT 500 sa 5 vrata kao zamena za Punto?

FIAT je još ranije najavio da će naslednik Punta stići iz porodice modela 500. Najnovije informacije govore da je reč automobilu koji će biti postavljen na produženu platformu FIAT-a 500 i koji bi trebalo da bude predstavljen 2015. godine.

Vesti ponedeljak 30.12. 13:23 Komentara: 25

Mercedes proizveo blizu 1,5 miliona vozila u 2013.

Mercedes uspešno privodi kraju 2013. godinu, sa preko 1,49 miliona proizvedenih i više od 1,4 miliona prodatih vozila širom sveta. Na taj način nemački proizvođač treću godinu zaredom obara rekord u godišnjoj proizvodnji svojih automobila.

Vesti ponedeljak 30.12. 12:19 Komentara: 13

Chevrolet bi mogao da ukine Corvette Z06

Chevrolet je za sajam automobila u Detroitu, koji se održava u januaru 2014, najavio premijeru nove generacije modela Corvette Z06. Međutim, američki proizvođač najavljuje da bi to ujedno mogla da bude i poslednja verzija sa ovom oznakom, ako prodaja ne zadovolji čelnike kompanije.

Vesti ponedeljak 30.12. 10:15 Komentara: 3
strana 1 od 53 idi na stranu