Prva Toyota sa BMW motorom

Dve godine posle potpisivanja ugovora o isporuci dizel motora sa BMW grupacijom, model Verso 1.6 D-4D biće prva Toyota opremljena BMW-ovim motorom.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

13:17

Default images

Uvođenjem 1.6 litarskog D-4D motora, Toyota proširuje gamu pogonskih agregata na modelu Verso, koja se sada sastoji od 4 dizel i 2 benzinska motora. Novi dizelaš proizvodi maksimalnih 112 ks pri 4.000 o/min i najveći obrtni moment od 270 Nm, koji je dostupan između 1.750 i 2-250 o/min.

Prema podacima proizvođača, sa 119 g CO2 po kilometru, to je dizelaš sa najmanjom štetnom emisijom od svih motora koji pogone model Verso.

"Verujemo da rešavanje pitanja životne sredine u našoj industriji zahteva višestruki pristup. Hibridi su najvažniji deo našeg puta ka održivoj mobilnosti, ali takođe prepoznajemo važnu ulogu ekoloških dizel motora u Evropi", rekao je Didier Leroy, viši izvršni direktor u kompaniji Toyota Motor Corporation i predsednik i generalni direktor Toyota Motor Europe (TME).

"Saradnja sa industrijskim liderima kao što je BMW grupacija omogućava nam da iskoristimo ekonomske prednosti manjih troškova razvoja, kao i da brže izađemo na tržište sa novim proizvodom", dodao je Leroy.
Razvoj 1.6 D-4D motora za Verso vodio je Tehnički centar TME, sa sedištem u Belgiji, čime je omogućeno odgovarajuće uklapanje sa vozilom i Toyotinim menjačem i elektronikom. Na taj način sačuvane su udobnost u vožnji i dinamičke performanse automobila.

Razvijeno je i nekoliko novih delova, kao što su nosači motora, zamajac, novo kućište menjača i stop-start sistem koji dodatno povećava efikasnost i smanjuje emisije izduvnih gasova.

Proizvodnja modela Verso sa 1.6 D-4D motorom počeće u januaru 2014. u Toyotinoj fabrici u Turskom gradu Adapazariju - jedinom postrojenju gde se proizvodi Verso. U ovoj fabrici se takođe proizvodi najnovija generacija modela Corolla.

Isporuka dizel motora je početak šire saradnje između BMW grupacije i Toyote, u okviru koje ove kompanije planiraju zajednički razvoj sistema gorivnih ćelija, studiju izvodljivosti zajedničkog razvoja platforme sportskog automobila, zajednički rad na razvoju tehnologija laganih karoserija i zajedničko istraživanje takozvane litijum-vazdušne baterije.

Pročitajte o sporazumu dugoročnoj saradnji između Toyote i BMW-a.

Pročitajte više o modelu Toyota Verso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: