Bengl: "Dizajn savremenih automobila je neinventivan"

Jedan od najpoznatijih i najuticajnijih automobilskih dizajnera u 21. veku, Kris Bengl (Chris Bangle), smatra da je izgled savremenih automobila plod "manirizma" onih koji ih oblikuju. Prema njegovom mišljenju, dizajneri "tapkaju u mestu" oslanjajući se previše na iste pristupe i elemente koje su koristili u prošlosti.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

10:25

Default images

Nekadašnji šef dizajna BMW grupe, koji je u prvoj deceniji 21. veka bio zadužen za izgled BMW, MINI i Rolls-Royce automobila, 2009. je napustio tu poziciju, ali i automobilski dizajn uopšte. Ipak, Kris Bengl je i dalje neko čije se mišljenje uvažava kada je reč o ovoj oblasti.

Ovaj američki dizajner nema reči hvale za ono što danas rade njegove kolege i proizvođači automobila. U intervjuu za Automotive News Europe on primećuje da iako postoji potreba za promenom, to se u stvarnosti ne dešava.
Chris Bangle i BMW GINA Concept iz 2008.
"Mnogi dizajneri govore o inovacijama, ali niko na tome zaista ne radi", smatra Bengl.

"Čak i konceptni automobili danas služe samo kao predviđanje i najava serijskog modela koji će uslediti, a ne kao prilika da se unesu prave inovacije. Zbog toga dizajn automobila stagnira", objašnjava Kris Bengl.
BMW Z9 Gran Turismo Concept iz 1999.
Bengl je u razgovoru otkrio i da su ga neki proizvođači automobila pozivali da preuzme mesto šefa dizajna, ali je on odbio svaku od tih ponuda.

"Dizajniranje automobila je posao koji zahteva da mu se u potpunosti posvetite i predate. To nije nešto što biste radili kao svaki drugi posao, već traži da ga radite svim srcem i dušom. U suprotnom, nećete ga raditi kako treba", zaključuje Kris Bengl.

On kaže i da mu je bilo zadovoljstvo da radi za BMW, ali da "treba znati kada je pravo vreme da se zabava napusti". Ostalo je zabeleženo da je Bengl uneo radikalne promene u stajlingu BMW automobila, počevši sa Serijom 7 iz 2002. godine i modelom Z4 .

Kris Bengl je i ranije znao javno da se suprotstavi svojim kolegama i da kritikuje njihov rad, o čemu svedoči i njegova diskusija sa dizajnerom Saaba Jasonom Castriotom na auto-salonu u Ženevi 2011. godine.

Pročitajte više o Benglovom konceptu BMW GINA iz 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: