Nissan: Samoupravljajuća vozila do 2020.

Nissan tvrdi da će do 2020. godine izbaciti na tržište modele koji sami upravljaju, a u narednih 10 do 12 godina ponudiće dve generacije automobila bez vozača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

12:25

Default images

Japanski proizvođač tako se pridružio drugim poznatim kompanijama, kao što su Google, Volvo, Ford, GM, koje takođe rade na projektu samoupravljajućih automobila.

Nissan razvija autonomna vozila u saradnji sa nekoliko univerziteta, uključujući i prestižni Masačusetski tehnički institut (MIT) i Univerzitet Stenford, dok se istovremeni u Japanu gradi probna pista za ovu vrstu vozila, koja će biti završena do kraja 2014. godine.

Reč je o poligonu koji će simulirati gradski sredinu kako bi se testirale sve okolnosti u kojima vozila bez vozača mogu da se nađu u realnim uslovima vožnje.
Samoupravljajući Nissan biće opremljen laserskim skenerima, Around View Monitor sistemom kamera koje pokrivaju oblast od 360 stepeni oko vozila, kao i tehnologijom "napredne veštačke inteligencije", kaže se u saopštenju kompanije.

Nissan nije precizirao koji model će prvo biti ponuđen kupcima, a testovi će se odvijati na posebno prilagođenom električnom modelu Leaf. Japanski proizvođač je saopštio da će se samoupravljajuća vozila prodavati po ceni koja će biti "pristupačna za kupce".
Za ovaj program posebno se založio izvršni direktor Nissana, Karlos Gosn (Carlos Gosn), koji je zaslužan i za razvoj modela Leaf.

"Zagovarao sam automobile sa nultom emisijom još 2007, uz obećanje da ćemo 2010. lansirati komercijalni električni automobil, što sam i ispunio. Danas je Nissan Leaf najprodavaniji elektromobil u istoriji automobilizma", rekao je Gosn.

"Sada se obavezujem da ćemo do 2020. predstaviti novu tehnologiju autonomne vožnje i nameravam da ostvarim zadati cilj", zaključio je Karlos Gosn.

Saznajte više o samoupravljajućim vozilima.

Pročitajte o sistemu autonomne vožnje koji razvija Google.

Pročitajte o tehnologiji samoupravljajućih vozila na kojoj radi Volvo.

Pročitajte o Fordovoj tehnologiji autonomnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: