VW Kombi odlazi u istoriju

Nakon 63 godine prestaće da se proizvodi legendarni Volkswagenov model koje je, između ostalog, uticao i na hipi kulturu šezdesetih. Iako je njegova proizvodnja u Evropi obustavljena još 1979, ovo vozilo se izrađivalo u Brazilu sve do danas.

Podeli

VW Kombi, koji je imao originalnu fabričku oznaku Typ 2, je automobil koji bi se današnjim rečnikom mogao nazvati mini-vanom ili MPV modelom.

Njegova prva verzija, T1, zasnovana na Volkswagenovoj "Bubi" nastala je davne 1950. godine i proizvodila se do 1975. Nakon toga lansiran je model T2, čija se spoljašnjost, kao što se vidi na fotografijama,od tada nije bitno izmenila.

Model VW Kombi izrađivao se u Brazilu u dve generacije, T1 i T2, od 1957. godine. Kao i u slučaju "Bube", čija se proizvodnja u latinoameričkim državama takođe produžila do 21. veka, i Kombi je postepeno modernizovan, kada je reč o motorima i mehanici, ali i enterijeru.

Sa godinama, vozilo je dobilo noviji motor sa vodenim hlađenjem, unutrašnjost je poboljšana ugradnjom modernijih materijala, novih instrumenata i savremenog radio-uređaja.

Ipak, zadržan je duh nekih prošlih vremena i simbolika Kombija koji je kod generacija mladih predstavljao sinonim za avanturizam i slobodu putovanja.

Posle dve generacije, 56 godina proizvodnje u Brazilu i 1,5 miliona primeraka, Kombi odlazi u istoriju. Iako potražnja za ovim vozilom na tom tržištu i dalje postoji, fabrika je delimično i zbog novih bezbednosnih propisa bila prinuđena da obustavi njegovu proizvodnju.

Kako bi se na poseban način oprostio od svog dugovečnog modela, Volkswagen je za kraj pripremio ograničenu seriju od 600 numerisanih primeraka.

Ovi automobili prodavaće se na brazilskom tržištu po nimalo pristupačnoj ceni, za razliku od nekadašnjeg Kombija. Svaki primerak iz poslednje serije koštaće 85.000 brazilskih reala (oko 26.700 evra).

Kupci će za ovaj novac moći da dobiju deo istorije, s obzirom da će vozila biti ofarbana u retro plavu boju, dok će krov, branici i čelične felne sa ratkapnama biti beli.

Slična kombinacija predviđena je i za unutrašnjost vozila, a nisu zaboravljene i starinske, plave vinilne zavesice na prozorima.

Poslednji VW Kombi pogonjen je 1.4 litarskim motorom koji razvija 78 ks kada se za gorivo koristi benzin, dok ako sipate čisti etanol dostiže i svih 80 "konja". Snaga se prenosi pomoću četvorostepenog manuelnog menjača.

Pogledajte galeriju fotografija poslednjeg Volkswagenovog Kombija.

Vesti

Bengl: "Dizajn savremenih automobila je neinventivan"

Jedan od najpoznatijih i najuticajnijih automobilskih dizajnera u 21. veku, Kris Bengl (Chris Bangle), smatra da je izgled savremenih automobila plod "manirizma" onih koji ih oblikuju. Prema njegovom mišljenju, dizajneri "tapkaju u mestu" oslanjajući se previše na iste pristupe i elemente koje su koristili u prošlosti.

Vesti subota 31.08. 10:25 Komentara: 40

McLaren P1 gotovo rasprodat

Prema najnovijim vestima koje stižu iz McLarena, od 375 planiranih primeraka modela P1, potencijalnim kupcima je na raspolaganju ostalo svega njih nekoliko.

Vesti petak 30.08. 17:42 Komentara: 4

Opel Corsa za 2014. ličiće na Adama

Iako je i sedam godina u današnje vreme predug period da jedan model opstane na tržišti, Opel će i u 2014. nastaviti da prodaje Corsu "D" koja je predstavljena još 2006. Ipak, kupcima će bit ponuđen osvežen automobil koji će biti poboljšan u odnosu na aktuelnu verziju.

Vesti petak 30.08. 10:23 Komentara: 4

Obeleženo 50 godina Porschea 911

Na poznatoj trkačkoj stazi Slovakia Ring kod Bratislave, na centralnoj proslavi za zemlje centralne i istočne Evrope, obeleženo je pet decenija postojanja jednog od najčuvenijih modela u istoriji automobila, legendarnog Porschea 911.

Vesti četvrtak 29.08. 16:10 Komentara: 9
strana 1 od 52 idi na stranu