BMW otkriva detalje modela i3

Uoči zvanične premijere zakazane za kraj jula, BMW je objavio tehničke detalje svog novog modela na električni pogon.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2013.

09:54

Default images

BMW i3 je važna prekretnica za nemačkog proizvođača s obzirom da je to njegov prvi pokušaj da se se na tržište lansira električni automobil koji će se masovno proizvoditi.

Kako bi se snaga pogonskog sistema što bolje iskoristila, odnosno kako bi elektromotor bio što efikasniji, inženjeri su projektovali šasiju od aluminijuma, dok je čaura koja će činiti putničku kabinu izrađena od ojačanih ugljeničnih vlakana.

Kao rezultat toga, nastalo je vozilo čija masa iznosi 1.195 kg, što je odlično dostignuće kada se uzme u obzir i težina baterija iz kojih se električni agregat napaja strujom. U BMW-u kažu da su uspeli da postignu i gotovo savršenu raspodelu mase po osovinama, koja ja blizu idealnog odnosa 50:50.
Bavarci su potvrdili specifikacije elektromotora, koji je u stanju da razvije 125 kW/170 ks i stalno dostupni obrtni moment od 250 Nm. Sam elektromotor težak je svega 50 kg, i nalazi se blizu pogonske, zadnje osovine.

BMW tvrdi da će i3 biti u stanju da iz mesta do 60 km/h stigne za 3,5 s, dok će mu do "stotke" biti potrebno sedam sekundi. Maksimalna brzina ograničena je na 150 km/h.

Elektromotor se napaja iz litijum-jonskih baterija koje se nalaze u središnjem delu, u podu vozila, a koje su razvili stručnjaci BMW-a. Projektovani radijus kretanja BMW-a i3 u svakodnevnoj vožnji kreće se između 130 i 160 km.
U BMW-u kažu da će zahvaljujući ECO PRO modu biti moguće povećati domet za oko 12%, a pomoću ECO PRO+ moda, za još toliko. Opcije za veći radijus time nisu iscrpljene, s obzirom da će BMW ponuditi i verziju sa dodatnim benzinskim motorom koji će služiti kao generator električne energije.

Reč je o dvocilindričnom agregatu od 650 ccm koji proizvodi 24 kW/ 34 ks, i koji je postavljen iznad zadnje osovine automobila. Prema informacijama iz BMW-a, model sa produženim dometom biće u stanju da svoje putnike preveze do mesta udaljenih između 250 i 300 km, sa punim baterijama i rezervoarom za benzin zapremine 9 litara.

Prednost ove verzije biće i to što dodatni motor neće uticati na zapreminu korisnog prostora za smeštaj prtljaga.
Savremene tehnologije biće dostupne i u ovom BMW-u na struju, pa će tako kupcima biti omogućena maksimalna umreženost i mogućnost povezivanja sa spoljnim svetom putem BMW ConnectedDrive servisa specijalno razvijenog za novu generaciju BMW vozila na električni pogon.

Svečana premijera BMW-a i3 zakazana je za 29. jul, a održaće se paralelno u Njujorku, Londonu i Pekingu.

100.000 ljudi želi da testira BMW i3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: