Ford gasi proizvodnju u Australiji posle 90 godina

Ford je saopštio da će od 2016. godine prestati da prozivodi vozila u svojoj neprofitabilnoj australijskoj fabrici, što će dovesti do otpuštanja 1.200 radnika.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2013.

12:22

Default images

Izvršni direktor kompanije Ford Australija, Bob Gracijano (Bob Graziano), izjavio je da je kompanija u protekloj poslovnoj godini zabeležila gubitke koji su nakon oporezivanja iznosili 141 milion australijskih dolara (oko 105 miliona evra). Tako su ukupni gubici porasli na 600 miliona australijskih dolara (oko 450 miliona evra) u poslednjih pet godina.

Gracijano navodi da je odluka o gašenju proizvodnje rezultat sve težih tržišnih uslova i rasta troškova prozivodnje. Ford proizvodi automobile u Australiji još od 1925. godine, kad je u toj zemlji počeo da se izrađuje čuveni model "T". U američkoj kompaniji dodaju da će i dalje biti prisutni na australijskom tržištu, ali samo kroz izvoz svojih vozila u tu zemlju.

Predsednik jednog od australijskih sindikata rekao je da vesti iz Forda predstavljaju katastrofu i izrazio zabrinutost da će prestanak rada fabrike imati poguban uticaj i na širu industriju automobilskih delova u Australiji.

Ova vest stiže nakon što je Ford u sredu 22. maja objavio da će skratiti letnji prekid rada fabrika u SAD sa dve na jednu nedelju, u cilju povećanja proizvodnje za 40.000 vozila, kako bi odgovorio zahtevima tog tržišta. Za prva četiri meseca 2013. godine globalna prodaja Forda porasla je za blizu 13 odsto, u odnosu na isti period 2012, dok je na američkom tržištu skočila za sedam odsto.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: