Mercedes GLA izgleda moćno

Mercedes je objavio prve zvanične fotografije i tehničke detalje kompaktnog krosovera GLA. Automobil koji je zasnovan na novoj A klasi predstavljen je u konceptnoj verziji, a imaće premijeru na Sajmu automobila u Šangaju koji počinje 21. aprila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

09:20

Default images

Nakon maskiranih prototipova čije smo fotografije načinjene tokom test vožnji mogil da vidimo proteklih meseci, Mercedes GLA otkriven je u punom sjaju. Prvi utisci su da budući rival BMW-a X1 i Audija Q3 izgleda veoma moćno i upečatljivo.

Iako u nemačkom proizvođaču insistiraju da je reč o konceptu, nema sumnje da će se budući serijski model veoma malo razlikovati od vozila koje vidimo na ovim fotografijama.
Krosover nadogradnja A klase izvedena je tako da je GLA zadržao samo osnovne stilske karakteristike i platformu hečbeka. Pored povišenog odstojanja od zemlje i velikih 20 inčnih alu felni, Mercedes GLA prepoznatljiv je i po izdignutom prednjem delu sa naglašenijom maskom hladnjaka i drugačije oblikovanom haubom.

Dve paralelne linije na vratima krosovera više podsećaju na CLA nego na A klasu.
Donji delovi vozila na njegovom prednjem i zadnjem delu, kao i na pragovima, prekriveni su masivnim zaštitnim pločama. Ovi elementi najizraženiji su pozadi gde se dodatak za zaštitu karoserije proteže gotovo do donje ivice vrata prtljažnika i sadrži dve velike trapeziodne izduvne cevi.

Na krovu se nalaze diskretno uklopljeni krovni nosači u koje su postavljena dva LED reflektora.

Unutrašnjost Mercedesovog krosovera podseća na A klasu, a u kabini koncepta dominiraju materijali od braon kože.
Mercedes GLA dugačak je 4,38 m, širok 1,97 m, a visok 1,57 m, što ga čini nešto većim od A klase, dok je međuosovinsko rastojanje od 2,69 m identično kao na hečbeku.

Krosover je opremljen 2.0 litarski turbo-punjenim benzinskim motorom pozajmljenim iz modela A250, koji razvija 211 ks. Motor koji snagu šalje na sve točkove putem 4MATIC sistema, povezan sa sedmobrzinskim automatskim menjačem sa duplim kvačilom.

Budući serijski model preuzeće iz A klase i druge benzinske i dizel pogonske jedinice. O AMG verziji za sada se samo spekuliše, a ako do nje i dođe na respolaganju je 2.0 litarski četvorocilindrični turbo-benzinac sa 360 ks koji pokreće modele A45 AMG i CLA45 AMG.
Prema dostupnim informacijama, na serijsku verziju nećemo dugo čekati, s obzirom da se njena premijera najavljuje za septembar 2013. i Sajam automobila u Frankfurtu.

Više fotografija Mercedesa GLA pogledajte u našoj Galeriji.

Vozili smo Mercedes A klase.

Pročitajte o Mercedesu CLA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: