Volkswagen CrossBlue Concept

Volkswagen je na sajmu automobila u Detroitu predstavio koncept krosover vozila sa tri reda sedišta. CrossBlue Concept dizajnirani je za tržište Severne Amerike, a serijska verzija biće po ceni rangirana između modela Tiguan i Touareg.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

13:40

Default images

VW CrossBlue neće imati terenske karakteristike na nivou skupljeg Touarega, ali će zadovoljavati najosnovnije potrebe korisnika ako se ukaže potreba za vožnjom izvan asfalta.

Osim toga, najjači adut koncepta CrossBlue predstavljaće modularnost njegove kabine, odnosno konfiguracija sedišta 2+2+2, dok će prema rečima ljudi iz Volkswagena, serijski model imati mesta za ukupno 7 osoba, jer će srednji red u toj varijanti imati tri sedišta.
CrossBlue Concept postavljen je na Volkswagenovu Modular Transverse Matrix (MQB) platformu. Dužina vozila iznosi 4.986 mm, dok je njegova širina 2.014, a visina 1.732 mm.

S obzirom da je pre svega namenjen kupcima u SAD, VW namerava da serijski model na tržištu suprotstavi Fordu Explorer.
Koncept CrossBlue koristi hibridni pogon koji se sastoji od TDI Clean Diesel motora koji razvija 193 ks i dva elektromotora - prednjeg sa 54 i zadnjeg sa 116 ks.

Pogonski dizel agregat uparen je sa automatskim menjačem sa duplim kvačilom, a snaga se prenosi na prednje točkove. Vozaču je dostupan i električni pogon na sva četiri točka, kada su u funkciji oba elektromotora.

Sličan hibridni pogon Volkswagen je upotrebio i na konceptu Cross Coupe iz 2011, samo što je umesto TDI motora korišćena benzinska TSI jedinica sa 150 ks.
Uz potpuno napunjenu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 9,8 kWh, CrossBlue Concept može u čisto električnom modeu vožnje da pređe do 22,5 km, dok je ukupna autonomija kretanja sa punim rezervoarom goriva 1.064 km.

Volkswagen je izneo i podatke o performansama, pa je tako za ubrzanje ovog krosovera 0-96 km/h (0-60 milja na sat) potrebno 7,2 sekunde, dok je maksimalna brzina 204 km/h. Kada za kretanje koristi samo električnu energiju, CrossBlue je u stanju da razvije 121 km/h.

Pročitajte više o konceptu Volkswagen Cross Coupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: