Mercedes CLA - nova kupe limuzina

Mercedes je objavio prve fotografije i tehničke detalje svoje nove kompaktne kupe-limuzine. Svetska premijera modela CLA održaće se tokom berlinskog Fashion Week-a, 15-18. januara 2013. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2013.

12:40

Default images

Mercedes CLA prvi put je prikazan javnosti u nedelju 13. januara u Detroitu. Automobil se nakratko pojavio na bini tokom svečanosti kojom nemačka kompanija najavljuje svoje učešće na međunarodnom auto-salonu, koji se od 14. januara održava u tom američkom gradu.

Novi model novinarima je predstavio lično čef Mercedesa, Diter Ceče (Dieter Zetsche):



S obzirom da smo već bili u prilici da vidimo zvanične rendere i "špijunske" fotografije demaskiranog prototipa, izgled ovog automobila ne predstavlje iznenađenje. Može se čak reći da je Mercedes CLA bio najlošije čuvana tajna nemačkog proizvođača.
Nastao kao stilski ublažena i svedena verzija Concept Style Coupea iz 2012, Mercedes CLA ipak donosi dizajnersko osveženje u kompaktni premijum segment.

Iako konceptom podseća na pretodnu Mercedesovu kupe-limuzinu, model CLS, ovaj automobil se razlikuje već u osnovnim mehaničkim detaljima. Mercedes CLA je poput drugih novih kompaktnih modela koji dolaze iz te kompanije postavljen na MFA platformu sa pogonom na prednjim točkovima.

Inženjeri koji su radili na ovom modelu uspeli su da postignu da koeficijent otpora vazduha iznosi svega 0,23, što je, kako tvrde u Mercedesu, novi rekord u aerodinamici kod serijski proizvedenih automobila.
Mercedes CLA dugačak je 4.630 mm, širok 2.032 mm (sa spoljnim retrovizorima), a visok 1.438 mm. Iako je kupe-limuzina duža od aktuelne C klase, njeno međuosovinsko rastojanje (2.700 mm) manje je nego kod ovog Mercedesovog klasičnog sedana (na C klasi ono iznosi 2.761 mm).

Unutrašnjost Mercedesa CLA dizajnirana je pod uticajem nove A klase. Na centralnoj konzoli ističe se 5,8 inčni ekran Mercedesovog multimedijalnog sistema, a premijum atmosferi doprinose koža, crni materijal u visokom sjaju i detalji od aluminijuma.
U luksuznu opremu koja se može doplatiti kao opcija spadaju između ostalog i AMG stilski paket, zatim veliki panoramski sunčani krov, info-zabavni COMMAND sistem sa GPS navigacijom i vrhunski Harman/Kardon audio uređaj.

Od naprednih bezbednosnih tehnologija, u Mercedesu CLA biće dostupan sistem koji detektuje dremljivost kod vozača, zatim sistem zasnovan na radaru koji upozorava vozača na mogućnost sudara i pruža asistenciju prilikom kočenja kako bi se sudar sprečio, kao i upozorenje o napuštanju saobraćajne trake kojom se vozilo kreće, sistem detekcije drugog vozila u vozačevom mrtvom uglu i drugi sistemi.
S obzirom da je trenutno aktuelan auto-salonu u Detroitu, Mercedes je najpre objavio specifikacije motora koji će pokretati severnoameričku verziju ovog modela.

Kupcima u SAD na raspolaganju biće 2.0 litarski turbo-punjeni benzinski agregat koji će u modelu CLA 250 razvijati 211 ks i maksimalni obrtni moment od 350 Nm.

Prethodno je najavljeno da će Mercedes CLA u Evorpi osim ove jedinice biti dostupan i sa još dve benzinske i jednom dizel varijantom. Osnovni Mercedes CLA 180 razvijaće 122 ks, dok će CLA 200 imati 156 "konja". Dizel verzija, CLA 220 CDI biće u stanju da proizvede 170 ks.

Najsnažnija varijanta, CLA 45 AMG, imaće ispod haube unapređeni 2.0 turbo-benzinac sa 350 ks i 450 Nm.
Osim osnovnih verzija sa prednjim pogonom, model CLA biće dostupan i sa 4MATIC pogonom na sva četiri točka.

Iako je Mercedes predstavio model CLA američkoj javnosti dan uoči početka Međunarodnog sajma automobila u Detroitu, ovaj automobil neće zvanično biti prikazan na toj manifestaciji, već će svetsku premijeru imati na domaćem tlu, na berlinskom Fashion Week-u, koji počinje u utorak 15. januara.

Tada bi trebalo da bude poznato više detalja o evropskoj verziji, datum početka prodaje i cena Mercedesa CLA.

Prvi auto-salon na kojem ćemo videti ovaj automobil, u tom slučaju, trebalo bi da bude onaj koji se u martu tradicionalno održava u Ženevi.

Više fotografija Mercedesa CLA možete pogledati u našoj Galeriji.

Pročitajte više o Mercedesu CLA 4MATIC.

Pročitajte više o Mercedesu CLA 45 AMG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: