Lamborghini Aventador Roadster

U ponedeljak 12. novembra, javnosti je zvanično predstavljen Lamborghini Aventador Roadster.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

12:42

Default images

Prema rečima zvaničnika iz Lamborghinija, ovo je najuzbudljiviji auto koji je ikada izašao iz njihove fabrike.

Aventador Roadster ima ručno sklopivi krov koji je napravljen od ugljeničnih vlakana i težak je samo 6 kilograma. Da bi se postigla ovako mala masa krovnog panela korišćena je posebna tehnologija proizvodnje koja matarijal ujedno čini čvršćim od titanijuma.
Pod haubom nalazi se isti V12 atmosferski motor, kao kod "običnog" Aventadora, sa sistemima za Stop/Start i za deaktivaciju nepotrebnih cilindara. Motor je prikačen za sedmostepeni automatski menjač. Da bi stigao do "stotke" Aventadoru je sa podignutim krovom potrebno 3 sekunde. Maksimalna brzina je 350 km/h.
Roadster ima drugačije zadnje stubove, u odnosu na verziju sa klasičnim krovom, jer oni moraju dati dodatnu čvrstinu vozilu kada se vozi bez krovnog panela. Dizajnirani su tako da poboljšavaju dotok vazduha do motora ali obezbeđuju veću sigurnost putnicima u slučaju prevrtanja.
Zadnje staklo moguće je spuštati i podizati pritiskom na dugme kako bi vozač i putnik u kabini mogli da regulišu nivo buke motora u kojoj će uživati okom vožnje. Na vrhu vetrobrana nalazi se deflektor vazduha koji će, kako kažu u Lamborghiniju, potpuno eliminisati vrtloženje vazduha u kabini prilikom vožnje sa spuštenim krovom.
Poklopac motora dizajniran je tako da izgleda kao "kičmeni stub" automobila, a krase ga i dva šestougaona prozora. Vrata se otvaraju u prepoznatljivom "Lambo" stilu, a konstruisana su bez okvira za stakla.
Prednji točkovi na Roadsteru su prečnika 20 inča, dok je prečnik zadnjih točkova 21 inč. Masa je u odnosu na Aventadora smanjena za 10 kilograma. Boja u kojoj je predstavljen Lamborghini Aventador Roadster zove se Azzuro Thetis a svoje korene vuče sa Miure Roadster, modela iz 1968. godine.
Lamborghini Aventador Roadster pojaviće se na tržištu u leto 2013. godine sa početnom cenom od 300.000 evra, bez poreza.

Upoznajte se sa svim tehničkim specifikacijama na Lamborghinijevom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: