Prvi BMW sa prednjim pogonom

BMW je objavio tehničke detalje i prve zvanične fotografije koncepta Active Tourer uoči njegove premijere na Sajmu autmobila u Parizu. Reč je o prvom automobilu bavarskog proizvođača koji ima pogon na prednjim točkovima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

09:00

Default images

Koncept Active Tourer prethodiće serijskom modelu koji će najverovatnije imati oznaku Serija 1 GT, a deliće istu platformu sa sledećom generacijom MINI-ja.

Kako kažu u BMW-u, Active Tourer je zamišljen kao MPV vozilo koje u sebi kombinuje “komfor i prostranu, funkcionalnu unutrašnjost, sa dinamičnim performansama u vožnji i izraženim stilskim karakteristikama eksterijera.”
Automobil je dugačak 4.350 mm, širok 1.835 mm, visok 1.560 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.670 mm.

Na prednjem delu ističe se masivna, prepoznatljiva BMW-ova maska hladnjaka i veliki farovi koji zalaze u krila vozila.
BMW je želeo da koncept ostavi snažan utisak na sve posetioce sajma u Parizu, tako da je na Active Tourer instalirao 20 inčne alu točkove, dok se na vrhu vrata prtljažnika, u produžetku krova, nalazi se veliki spojler.

Pogledajte kako izgleda spoljašnjost koncepta Active Tourer:

U kabini, koja je u izrazito svetlim nijansama, dominiraju materijali od kože i i drveta, i narandžasto ambijentalno osvetljenje.
Vozaču je dostupan i “head-up” displej pomoću kojeg se na vetrobranskom staklu projektuju osnovni podaci sa instrument table.

Pogledajte detalje iz enterijera BMW-a Active Tourer:



Posebnu atrakciju za putnike predstavlja panoramski krovni prozor koji zauzima čitavu površinu krova.
Kada je reč o pognskom agregatu, BMW se i tu potrudio da iznenadi automobilsku javnost, pa je pored najavljenog novog 1.5 litarskog twin-turbo motora ugradio i elektromotor.

Kombinovana snaga hibridnog “plug-in” sistema iznosi 190 ks, dok je maksimalni obrtni moment 200 Nm. Kao što je i najavljeno, benzinac pokreće prednje točkove, dok se snaga električnog pogona prenosi na zadnju osovinu.
Active Tourer od 0 do 100 km/h stiže za nešto manje od 8 sekundi, dok maksimalna brzina koncepta iznosi 200 km/h.

Ako se kreće isključivo na električni pogon, automobil je u stanju da pređe 30 km, pre nego što se litijum-jonske baterije potpuno isprazne. U BMW-u tvrde da prosečna potrošnja koncepta ne prelazi 2,5 l/100 km, a emisija CO2 manja je od 60 g/km.

Pogledajte galeriju fotografija koncepta BMW Active Tourer.

Pročitajte o modelu BMW Serije 3 ActiveHybrid.

Pročitajte više o budućoj serijskoj verziji koncepta Active Tourer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: