Galerija: Ford B-MAX

Ford je na Sajmu automobila u Ženevi u martu 2012. predstavio potpuno nov miniven, model B-MAX. Serijska proizvodnja je počela krajem juna u novoj Fordovoj fabrici u Rumuniji, a ovaj model uskoro se očekuje u prodajnim salonima širom Evrope.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

15:45

Default images

B-MAX je izgrađen na Fiestinoj platformi, sa prednjim MacPherson oslanjanjem i zadnjom torzionom osovinom. Dugačak je nešto više od četiri metra a od Fieste je viši i širi za po 110 mm.

Ford je na ovom modelu uklonio B stubove, prednja vrata se otvaraju široko, a zadnja su klizeća, čime je putnicima olakšan pristup unutrašnjosti vozila.
"Krenuli smo da stvorimo kompaktno vozilo koje je bi bilo i moderno i poželjno", kaže Martin Smit (Smith), izvršni direktor za dizajn u kompaniji Ford Evropa.

"Želeli smo da pokažemo da mali automobil može da ima veoma prostranu i praktičnu unutrašnjost, a da uz to ima i otmen i dinamičan izgled."
Upečatljiv prednji deo vozila sadrži novo tumačenje Fordovog potpisa na trapezoidnom hladnjaku. Ostali prepoznatljivi elementi dizajna uključuju izraženu grafiku prednjih svetla, liniju prozora sa karakterističnim presekom iza zadnjih vrata i istaknute rubove na blatobranima.

Karakteristike enterijera uključuju tanki, gornji deo instrument table koja dopire do obloga na vratima, kao i istaknutu centralnu konzolu, koja se prostire između prednjih sedišta.
Instrument tabla u modelu B-MAX izvedena je iz jednog livenog komada sa mekim finišom, dok izbor materijala za oblaganje obuhvata i kožni tapacirung sa reljefnom premijum kožom.

Kao opcija, u ponudi je i panoramski stakleni krov u punoj veličini koji povećava osećaj prostranosti unutar kabine.
U Fordu kažu da je poseban fokus prilikom konstruisanja modela B-MAX stavljen na postizanje agilnosti i pokretljivosti koja treba da se pokaže u isprekidanoj gradskoj vožnji.

Ključne tehnologije u podvozju obuhvataju električnu asistenciju „snage“ u upravljačkom sistemu, koju karakteriše podešavanje u zavisnosti od brzine vozila.
Za pogon je zadužen Fordov novi 1.0 litarski EcoBoost benzinski motor. Slabija verzija ovog agregata ima 100 ks, dok snažniji razvija 120 ks, a u B-MAX će se ugrađivati i Duratorq TDCi dizel motori, 1.5 litarski od 75 ks i 1.6 litarski od 95 ks.

Cenu Forda B-MAX objavićemo kada ovaj automobil bude dostupan na našem tržištu.

Pogledajte galeriju fotografija Forda B-MAX.

Pročitajte o početku proizvodnje Forda B-MAX u fabrici u Rumuniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: