Stiže BMW sa prednjim pogonom

Najnovija potvrda da se kompanije tokom finansijske krize veoma lako odriču tradicije stiže iz BMW-a. Na Sajmu automobila u Parizu predstaviće nam praktični model serije 1 GT sa prednjim pogonom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2012.

10:26

Default images

BMW je spreman da prekine tradiciju i da nam predstavi svoj prvi model koji nema pogon na zadnjim točkovima. Novi BMW, koji će najverovatnije biti nazvan Serija 1 GT, koristiće istu platformu kao i novi MINI (u prodaji od 2013. godine) i predstavljaće jeftiniju i ekonomičniju alternativu standardnom BMW-u Serije 1.

Dr Klaus Draeger, član upravnog odbora BMW-a izjavio je da kompanija ume da napravi dobar automobil sa prednjim pogonom, koji će biti u stanju da veoma oštro prolazi kroz krivine tako da BMW sa prednjim pogonom definitivno stiže. Prednosti modela sa prednjim pogonom, koje u BMW-u nisu naglasili ovom prilikom, su bolja ponuda prostora kako u kabini tako i u prtljažniku.

Da bi se razlikovao i od postojeće Serije 1 i od MINI-ja, novi model biće praktičniji i više u stilu MPV-a poput Mercedesove B klase.

Nova MINI platforma lakša je od prethodne, iako je veća, pa će poslužiti za raznovrsne modele. Vozači BMW-a Serije 1 GT imaće višu poziciju za upravljačem nego vozači MINI-ja ili standardne jedinice za koje je rezervisan taj sportski osećaj niskog sedenja.
Pod haubom će se naći trocilindrični i četvorocilindrični motori, ali prema rečima ljudi iz BMW-a, neće biti anemični. Čak će i 1.5 litarski trocilindrični dizel razvijati preko 100ks.

Takođe, u ponudi će biti i 2.0 dizelaš kao i dva benzinca istih zapremina kao i dizeli. BMW je razvio sistem modularnih motora u cilju smanjenja troškova pa će 1.5 litarski trocilindrični motor deliti cilindre sa 3.0 šestocilindrašem.

U Seriju 1 GT biće ugrađivani BMW-ovi šestosptepeni ručni i osmostepeni automatski menjači dok će u MINI nastaviti da se ugrađuju šestostepeni menjači kompanije ZF.

Da li mislite da će BMW-ovo odvajanje od tradicije zadnjeg pogona narušiti ugled kompanije ili će samo poboljšati prodajne rezultate? Tema je otovrena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: