Preminuo legendarni Pininfarina

Čuveni italijanski dizajner koji je zaslužan za izgled mnogih Ferarrijevih modela, ali i brojnih automobila drugih proizvođača, preminuo je u utorak 3. jula u 85. godini.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2012.

14:44

Default images

Serđo Pininfarina (Sergio Pininfarina) rođen je 1926. godine u Torinu, a njegovu profesionalnu karijeru obeležila je saradnja sa vrhunskim tvorcima automobila.

Dizajnirao je, pored ostalog, modele Ferarri Daytona Spider, Ferrari Testarossa, FIAT 124 Sport Spider, FIAT Dino Spider i Maserati GranTurismo.
Ferrari Daytona Spider
Dizajnu automobila posvetio se pošto je diplomirao mašinstvo, a ubrzo se uključio u sve aspekte auto-industrije, od dizajna, do inženjeringa i proizvodnje.

Odlučan da promeni uobičajeno viđenje automobila kao običnog prevoznog sredstva, svetsku slavu stekao je kreiranjem italijanskih sportskih automobila, a pre svega Ferrarija – od modela 410 SA i 375 MM Berlinetta Speciale, pa do Ferarrija F40 i Enzo.
Ferrari F40
Svoje dizajnersko umeće primenjivao je i na manje egzotične automobilske marke kao što su Peugeot ili Mitsubishi.

Bio je veliki ljubitelj naprednih tehnologija i među prvima je podržao smanjenje emisija štetnih gasova i napore za smanjenje potrošnje goriva.
Serðo Pininfarina pored Ferrarija Testarossa
Tokom karijere primio je na desetine nagrada i priznanja za svoj rad, a 2005. proglašen je za doživotnog senatora u Italiji.

Izvor: B92, Tanjug

U Galeriji možete pogledati fotografije nekih od automobila koje je dizajnirao Pininfarina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: