Novi pravilnik, duplo skuplja obuka

Uskoro će se potpuno promeniti sistem obuke u auto-školama. Na snagu stupa novi pravilnik koji povećava fond časova, uvodi obaveznu teorijsku obuku i, praktično, udvostručuje cenu obuke.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

14:33

Default images

Način obuke biće promenjen za osam meseci, a od oktobra 2012. godine, kada stupi na snagu novi pravilnik, počinje tromesečni period prilagođavanja.

"Oni koji budu započeli obuku imaće mogućnost da se obučavaju po starom još tri meseca od stupanja na snagu pravilnika, ali će ipak morati da uzmu tri dodatna časa teorije i tri prakse kao i časove prve pomoći i da polažu po novim pravilima", kaže Branimir Pejović iz MUP-a Srbije.

Tokom obuke u učionici, predavanja i kandidati snimaće se svih 40 časova. Svaka škola mora da ima licencirane instruktore i najmanje jednog saobraćajnog inženjera, kao i nova vozila za obuku, kamione i automobile, prikolice i autobuse.

Spasoje Manojlović iz Auto-škole "Desetka plus" napominje da, ako je sada obuka koštala između dvesta i trista evra, po novom ona mora poskupeti bar dvostruko, što znači da ne može biti ispod 700 do 800 evra.

"Uzimajući u obzir šta sve moramo da ispunimo do tada će se pojaviti nelojalna konkurencija između auto-škola", dodaje Manojlović.

Minimalne cene obuke odrediće u oktobru Ministarstvo za trgovinu.

Stručnjaci kažu da deo Pravilnika mora da se menja radi veće bezbednosti u saobraćaju.

"Pretpostavljam da će se auto-škole ponašati po automatizmu i to tako da se ništa neće menjati po fazama u tih pet meseci. Škole će četiri i po meseca raditi po starom, a poslednjih 15 dana će ostaviti za novo prilagođavanje", smatra Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

Prema njegovim rečima, u obuci se i do sada radilo nešto što se mora, a ne nešto što bi bilo dobro za bezbednost saobraćaja.

Posebne zamerke tiču se obuke motociklista koji su čak 50 puta ugroženiji od ostalih učesnika u saobraćaju, a i dalje nemaju pratnju instruktora na obuci. Što se tiče ove kategorije vozača, novina je to što više neće moći da se obučavaju na svojim motociklima već samo na onima iz auto-škole gde će sa instruktorom utvrditi sadržaj obuke na svakom času.

Izvor: B92, RTS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: