Prvi vazdušni jastuk za pešake

Volvo je na ženevskom salonu automobila predstavio novi model V40 koji je opremljen prvim vazdušnim jastukom za zaštitu pešaka.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

15:09

Default images

Švedska kompanija je i do sada dosta pažnje posvećivala bezbednosti pešaka, pa je tako 2010. na modelu V60 lansiran sistem koji utvrđuje prisustvo ljudi ispred vozila i automatski zaustavlja automobil.

U 2011. godini, Volvo je ovu tehnologiju proširio i na prepoznavanje životinja koje se kreću ispred automobila.

Korak dalje napravljen je na novom modelu V40. Ovaj automobil dobio je specijalno dizajniran vazdušni jastuk koji treba da ublaži posledice udara i da smanji intezitet povreda kod čoveka, u slučaju da sistema za izbegavanje pešaka ne uspe da spreči kontakt. Kada senzori na prednjem braniku detektuju da je vozilo udarilo pešaka, automatski se aktivira vazdušni jastuk koji se nalazi ispod haube.

Jastuk pokriva veliki deo vetrobrana čime se smanjiuje mogućnost da pešak direktno udari glavom u staklo.

Sa druge strane, s obzirom da vazdušni jastuk ima oblik slova ”U”, vozaču je ostavljeno dovoljno prostora da i dalje ima preglednost ispred sebe kako bi kontrolisao i zaustavio automobil nakon udara.

Pogledajte animaciju koja prikazuje kako funkcioniše ovaj sistem:



Ova tehnologija za sada je dostupna samo u modelu V40, ali ako se potvrdi da sistem dobro funkcioniše u realnim situacijama, može se očekivati da Volvo počne da ugrađuje ove vazdušne jastuke i u ostala svoja vozila.

Inače, prema istraživanju koje je švedska kompanija sprovela u SAD, u 12 % saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, žrtve su upravo pešaci.

Pročitajte više o modelu Volvo V40.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: