Bez predrasuda o FIAT-u 500L u SAD

Za razliku od Punto Classica, novi model 500L uglavnom će se izvoziti iz Srbije i to na tržišta Evropske unije i SAD. Za dobre prodajne rezultate, ali i za uspeh čitavog posla sa FIAT-om, veoma je važno kako će novi automobil biti prihvaćen u stranim medijima i u javnosti u tim zemalja.

Podeli

Američki mediji već pišu o modelu FIAT 500L, uz napomenu da se ovaj automobil proizvodi u obnovljenoj fabrici u Srbiji, ali ga ne dovode u vezu sa neuspešnim projektom Yugo Amerika.

Prema New York Times-u, FIAT 500L će na američko tržište stići 2013. godine.

Prodavaće se pod krovom Chryslera, čiji je FIAT većinski vlasnik, ali u posebnoj dilerskoj mreži koja se tek stvara i koja za sada prodaje samo nekoliko verzija manjeg modela FIAT 500.

Automobil koji se proizvodi u Kragujevcu, u SAD je ocenjen kao „FIAT 500 na steroidima”.

On će se nadmetati u takozvanoj MPV kategoriji, u segmentu tržišta koje je prema oceni Wall Street Journal-u treće po veličini u Evropi (gde je 2011. prodato 1,6 miliona takvih automobila), ali koje je „prenatrpano” konkurentima.

U Wall Street Journal-u ističu i da „sklapanje modela 500 L u Srbiji, gde plate iznose samo četvrtinu onih u Italiji, uz vladine poreske olakšice i subvencije, pomaže da se smanje troškovi proizvodnje”.

Američki USA Today smatra da je glavni mamac FIAT-a 500 L njegova veličina, jer bi mogao da se kvalifikuje kao porodični automobil „za one koji se ne žale na teskobu u kabini”.

Kao što smo već pisali, uprkos tome što dolazi iz Srbije, novi model u SAD niko ne dovodi u vezu sa propalim projektom Yugo Amerika, što je dobro, jer bi svaka asocijacija u tom pogledu bila loš marketing.

Naime, Yugo je u Americi, posle neslavnog kraja zajedničkog poduhvata kontroverznog biznismena Malkolma Briklina i Zastave, sinonim za loš proizvod i ima reputaciju „najgoreg automobila u istoriji”.

Izvor: B92, Politika

Pogledajte kako je izgledala svetska premijera u Ženevi.

Pročitajte više o modelu FIAT 500L u našem Specijalu.

strana 1 od 51 idi na stranu