Svetska premijera srpskog "fijata"

FIAT 500L ekskluzivno je predstavljen na sajmu automobila u Ženevi. Premijeri su pored velikog broja domaćih i stranih gostiju prisustvovali i predsednik Boris Tadić, šef FIAT-a Serđo Markione i bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

18:47

Default images

Nakon Abarth i Cabrio verzije, 500L je novi član porodice FIATa 500, a serijska proizvodnja ovog modela planirana je za april 2012. godine.

U italijanskom proizvođaču kažu da ovim automobilom simbolično žele da pokažu kako je model 500 "porastao u skladu sa novim željama i potrebama kupaca".
Više fotografija sa svetske premijere FIAT-a 500L možete pogledati u našoj Galeriji.

Slovo "L" (od engleske reči large) u nazivu modela označava da je u pitanju automobil većih dimenzija, koji je izveden iz postojećeg modela 500.

U šali bismo mogli reći da će FIAT 500L kupovati devojke koje su pre 4-5 godina vozili manji FIAT 500, a u međuvremenu su postale mame i sada imaju potrebu za većim, ali sličnim, “lifestyle” automobilom.

Iz FIAT-a kažu da model 500L kombinuje karakteristike prostrane kabine MPV vozila i kompaktne dimenzije koje su nešto veće od onih u B segmentu, sa osećajem koje vozač ima u malom SUV automobilu.
FIAT je želeo da prevaziđe klasično svrstavanje modela u auto-industriji, ali i da ponudi tržištu alternativu za B i C segment.

Tako je nastao model 500L kao monovolumenski automobil za smeštaj pet putnika, dužine 4,14 m, širine 1,78 m i visine 1,66 m, sa prtljažnikom od skoro 400 litara zapremine.

Osnovna ideja FIAT-ovih dizajnera bila je da vozač u ovom automobilu ima što bolju vizuelnu preglednost i da kabina dobije dosta prirodnog svetla.

Zbog toga FIAT 500L ima velike staklene površine, a kao opciju i najveći panoramski krov u ovoj klasi automobila.
Kako bi izašli u susret različitim zahtevima svojih kupaca, u FIAT-u su pripremili paletu od 30 boja karoserije u kojima će se proizvoditi novi model.

U 500L najpre će se ugrađivati dva benzinska motora, 0.9 litarski dvocilindrični TwinAir i 1.4 litarski agregat, kao i dizelaš 1.3 MultiJet II.

Iz FIATa još uvek nisu saopštili cenu ovog automobila, a nezvanično je pominjana suma od oko 14.000 evra.

Pogledajte video snimak sa premijere FIAT-a 500L u Ženevi:



Pogledajte više fotografija sa svetske premijere FIAT-a 500L u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu u Ženevi.

Izjave zvaničnika sa premijere FIATa 500L možete pročitati ovde i ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: