Opel Mokka i Astra OPC

Na sajmu automobila u Ženevi 2012. Opel ima dve svetske premijere - potpuno novi model Mokka i novu Astru OPC.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

16:22

Default images

Predstavljajući nove modele, direktor Opela Karl-Fridrih Stracke istakao je da ova kompanija proslavlja 150 godina postojanja i dodao da je veoma zadovoljan što je Opel Ampera u Ženevi proglašena za evropski Automobil godine 2012.

U Opelu kažu da je Mokka vozilo kompaktnih dimenzija u koji, uprkos dužini od 4,28 m, može da se smesti pet putnika.

Ovim automobilom, nemačka kompanija namerava da proširi svoju gamu, ali i da uđe u crossover “B” segment, koji se sve više razvija.

Iz Opela tvrde da model Mokka “predstavlja kombinaciju atraktivnog dizajna, funkcionalnosti i inovativnih tehnologija” i da će, zahvaljujući takvim karakteristikama, biti prihvatljiv širem krugu potencijalnih kupaca.
Opel Ampera i Opel Mokka
Pogon novom Opelovom modelu obezbeđuju tri motora. Benzinske varijante uključuju agregat od 1.6 litara snage 85 kW/115 ks, kao i 1.4 litarski turbo motor od 103kW/140ks, sa obrtnim momentom od 200 Nm.

Što se tiče dizel ponude, Mokka će imati CDTI od 1.7 litara i 93kW/130ks, sa obrtnim momentom od 300 Nm.

Opel Mokka biće dostupan sa pogonom na prednjim točkovima i u verziji 4x4. Pogon na svim točkovima obezbeđuje ovom vozilu visok stepen stabilnosti i sigurnosti, naročito u vožnji izvan asfaltnih puteva.

Standardna oprema, koja takođe doprinosi sigurnijoj vožnji, u svim verzijama modela Mokka uključuje elektronsku kontrolu stabilnosti (ECS), kontrolu vuče (TC), kao i pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC).
Opel Astra OPC
U Ženevi je prikazana i OPC verzija nove Astre GTC.

Opel Performance Center (OPC), koji je odgovoran je za sportski akcenat na Opelovim modelima od 1999. godine, opremio je ovu “najjaču Astru do sada”.

Novu Astru OPC pokreće benzinski, dvolitarski turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem. Automobil ima snagu 206 kW/280 ks i obrtni moment od 400 Nm, što omogućava maksimalnu brzinu od 250 km/h.

U razvoju Astre OPC naročito se vodilo računa o bočnoj dinamici i upravljanju. Ugrađeno je tehnološki napredno prednje vešanje HiPerStrut (visoko-performantni amortizer).
Pored HiPerStrut tehnologije, Astra OPC opremljena je FlexRide sistemom pomoću kojeg vozač dodirom na tastere “Sport” i “OPC” može da podesi tvrdoću amortizera, odziv upravljača i komande gasa.

Iz Opela tvrde da nova Astra OPC ima veću stabilnost i bolje “naleganje” na izlasku iz krivina pri velikoj brzini – čak i u vlažnim uslovima, dok visoko-performantni kočioni sistem Brembo, obezbeđuje dobro usporavanje i maksimalnu stabilnost.

Na sajmu automobila u Ženevi prikazan je i model Insignia sa novim 2.0 Bi-Turbo CDTI dizel motorom od 195 ks. Ovaj agregat ima obrtni moment od 400 Nm, a njegova prosečna potrošnja, prema fabričkim podacima, iznosi 4,9 l/100 km.

Insignia sa Bi-Turbo motorom, pogonom na prednjim točkovima i šestostepenim ručnim menjačem ubrzava od 100 km/h za 8,7 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 230 km/h.

Pratite naš specijal o Sajmu u Ženevi.

Više fotografija sa ženevskog sajma možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: