Ford B-MAX predstavljen u Barseloni

Ford je 27. februara na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni prvi put prikazao javnosti novi model B-MAX. Bil Ford, izvršni predsednik kompanije Ford, istovremeno je najavio nove tehnologije koje će se naći u modelu B-MAX i ostalim Fordovim vozilima u Evropi.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

19:48

Default images

Iako je zvanična svetska premijera modela B-MAX zakazana za 6. mart 2012. godine i auto-salon u Ženevi, Ford je ovaj automobil prvo predstavio na jednom od vodećih događaja u industriji mobilnih tehnologija.

Jedan od razloga za to su nove tehnologije koje u Fordu pripremaju za evropsko tržište i koje se prvi put pojavljuju u modelu B-MAX, a akcenat prezentacije upravo je bio na naprednim sistemima koje B-MAX poseduje.

Ford B-MAX je opremljen SYNC sistemom sa glasovnom aktivacijom kontrole mobilnog telefona i MP3 uređaja, a komande se mogu zadavati na engleskom, francuskom, španskom, portugalskom, nemačkom, italijanskom, turskom, holandskom i ruskom jeziku.
SYNC može da se poveže sa mobilnim uređajima preko Bluetootha, a ima i funkciju pomoći u hitnim slučajevima, koja potencijalno može da spasi život.

Ova funkcija projektovana je tako da u slučaju nesreće, pomoću mobilnog telefona korisnika, sistem omogući da direktno pozovete spasilačku službu, na jednom od dostupnih jezika, i da pri tome otkrije spasiocima lokaciju mesta gde se dogodila nesreća.

Ford je predstavio i Torque Vectoring Control, funkciju koja poboljšava dinamičnost vožnje i kontrolu kretanja u krivini, dok će sistem aktivnog zaustvaljanja u gradskoj vožnji, Active City Stop, pomoći vozačima da pri niskim brzinama izbegnu udare u vozila ispred.

On koristi infra-crvenu kameru, koja se nalazi u prednjem delu automobila, za detekciju objekata i automatski aktivra kočnice, ako vozač ne reaguje.
Bil Ford je u Barseloni predstavio i plan za međusobno povezivanje automobila, kako bi se izbegla mogućnost potpunog zagušenja u saobraćaju u skorijoj budućnosti.

"Moramo se pripremiti za budućnost i kako da uredimo funkcionisanje saobraćaja, a u tom smislu neophodna saradnja između automobilske i telekomunikacione industrije mora biti veća nego ikad. Moraćemo da razvijemo nove tehnologije, kao i sasvim nove poglede na svet", dodao je on.

Ujedno, Ford je pozvao učesnike događaja u Barseloni i tehnološke fanove širom Evrope da podele svoje želje i ideje o budućnosti veze mobilnog telefona sa uređajima u vozilu i da dostave svoje odgovore posredstvom Twittera, Ford of Europe Facebooka ili preko YouTube-a.

Saznajte više o modelu Ford B-MAX.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: