Mazdin novi i-ELOOP sistem kočenja

Kompanija Mazda Motor Corporation razvila je prvi regenerativni kočioni sistem koji koristi kondenzatore. U realnim uslovima vožnje sa čestim ubrzanjima i usporavanjima, novi sistem koji su u Mazdi nazvali i-ELOOP, uticaće na smanjenje potrošnje goriva oko 10 odsto.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

10:12

Default images

Novi kočioni sistem predstavljen je po prvi put u koncept modelu Takeri na sajmu automobila u Tokiju, krajem novembra 2011. godine.

Ovaj automobil dužine 4 850 mm, širine 1 870 mm i visine 1 430 mm ima savremeni 2.2 litarski SKYACTIV dizel motor od 173 ks i šestostepeni automatski menjač. Očekuje se da će nova generacija Mazde6 koja treba da se pojavi 2013, biti zasnovana upravo na ovom konceptu.

Takeri spaja novi jezik dizajna “Kodo” i Mazdinu SKYACTIV tehnologiju u jednoj limuzini srednje kategorije, uz novi sistem kočenja i-ELOOP.

Kinetička energija, koja nastaje pri kočenju, kod ovog sistema pretvara se uz pomoć generatora u električnu energiju, a ona se zatim koristi za pokretanje elektro-potrošača poput klima uređaja.

Na taj način smanjuje se opterećenje motora i utiče se na smanjenje potrošnje goriva.

Ujedno, i-ELOOP je prvi regenerativni sistem kočenja u putničkim vozilima koji koristi kondenzatore za skladištenje električne energije.

Prednost ovakvog sistema u poređenju sa baterijama je to što se kondenzator mnogo brže puni i prazni, i ima znatno duži radni vek, bez gubitka u performansama.

Takođe, za razliku od drugih sistema, Mazdinim vozilima nisu potrebni ni specijalni elektromotor niti dodatne baterije, što smanjuje i troškove i težinu vozila.

Skraćenica i-ELOOP označava Intelligent Energy Loop, odnosno inteligentni protok energije.

Iz Mazde su potvrdili da će ovaj sistem biti primenjivan u serijskoj proizvodnji od 2012. godine.

Inače, japanska kompanija nedavno je predstavila još jednu tehnološku inovaciju, i to na novom kompaktnom SUV modelu CX-5.

Mazda je prva među svetskim proizvođačima automobila počela da primenjuje novu vrstu čelika čvrstoće od 1.800 MPa, kojim se smanjuje ukupna težina vozila.

Pročitajte više o konceptu Takeri

Pročitajte o novim tehnologijama iz Mazde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: