Novi FIAT koštaće od 10.000 evra

U pogonima FIAT-a u Kragujevcu napravljeno je 15 probnih primeraka novog modela, koji još uvek nosi radni naziv “el zero” (L0). Proizvodnja ovog automobila počeće 2012. godine, a prodavaće se na evropskom i američkom tržištu po ceni od 10.000 do 15.000 evra, u zavisnosti od opreme.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

21:07

Default images

Novi model FIAT-a iz Kragujevca biće predstavljen na sajmu automobla u Ženevi, u martu 2012. godine, a prodaja na domaćem tržištu zavisiće od potražnje, saznaje dnevni list Blic.

"El zero" će biti dugačak između 4,2 i 4,3 metra, a izvesno je da će se u njega ugrađivati dvocilindrični 0.9 litarski benzinac (85 ks) sa start-stop sistemom, kao i 1.3 litarski četvorocilindrični dizelaš, multijet II, sa 95 ks.

Izgled novog FIAT-a do sada je čuvan u tajnosti, a kako se može videti na slikama, “el zero” će preuzeti nekoliko prepoznatljivih karakteristika drugih modela italijanskog proizvođača.

Prednji deo sa maskom hladnjaka i dvostrukim farovima kružnog oblika podseća na FIAT 500. Sa modela FIAT Panda i Uno biće preuzete zaštitne lajsne na vratima, kao i crni plastični dodaci na branicima.

Na vratima gepeka i na prednjem delu nalaziće se hromirani ukras sa logom italijanske fabrike.
FIAT planira da “el zero” proizvodi i u takozvanoj treking varijanti, odnosno izdignutoj crossover verziji sa dodatnim zaštitnim plastičnim elementima na blatobranima i pragovim.

Ideja italijanskog proizvođača jeste da novi automobil bude zamena za modele FIAT Idea i Lancia Musa.

Kada se 2013. godine bude pojavila “el zero” verzija sa sedam sedišta, ona će na tržištu zameniti i FIAT Multiplu.

Radnici fabrike FIAT u Kragujevcu trenutno prolaze obuku u pogonima te kompanije u Poljskoj i Italiji.

Takođe, više stotina italijanskih stručnjaka boravi u Srbiji, učestvuje u rekonstrukciji fabrike i rade na montiranju nove opreme koja stiže iz nekoliko zemalja.

U FIAT-u planiraju da do 2015. bude dostignuta godišnja proizvodnja od 200 000 primeraka modela “el zero”.

Kako piše Blic, glavni rivali ovog automobila biće nova Dacia Lodgy, Škoda Yeti, Opel Meriva i Ford B-Max, kao i korejski tandem Hyundai ix20 - KIA Venga.

Inače, interesantno je da je FIAT u svojoj istoriji već imao model pod imenom "zero" (nula), ali davne 1912. godine. Ovaj automobil, koji se proizvodio se u periodu 1912-1915. godine, imao je 1.8 litarski motor od 18 ks i dostizao je maksimalnu brzinu od 80 km/h.

Izvor: B92, Blic

FIAT počinje proizvodnju nove Pande

FIAT Srbija: nova oprema iz Japana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: