Genijalno rešenje iz Forda

Koliko puta se desilo da vam neko ošteti auto otvarajući vrata svojih kola na parkingu? Zahvaljujući novom izumu iz Forda, to se ubuduće neće događati.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

10:00

Default images

Na tržištu su i do sada u prodaji bila različita rešenja koja su sa manje ili više uspeha rešavala ovaj problem. Njihova mana je bila ili nefunkcionalnost ili to što su kvarila spoljni izgled automobila.

Ford je izgleda rešio oba nedostatka - njegov pronalazak je i funkcionalan i estetski prihvatljiv.

Sistem je kao i svi genijalni pronalasci veoma jednostavan. Gumeni odbojnik, koji je sakriven u vratima, automatski se aktivira čim se ona otvore i postavlja u položaj između njih i prepreke.

Isti postupak se ponavlja obrnutim redosledom kada se vrata zatvaraju.

U Fordu tvrde da će ovaj sistem biti uspešan u 90% slučajeva, kada su prednja vrata u pitanju i u 85% kod otvaranja zadnjih. U slučaju oštećenja ili dotrajalosti, gumeni odbojnik će se moći lako zameniti.

Planirano je da sistem počne serijski da se ugrađuje u novi Focus od januara 2012.

Kada vidite našto ovako, uvek se zapitate kako to da se niko nije setio ranije. Na sreću vozača, neko u Fordu konačno jeste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: