Ampera E-drive: Pobeda u Hagu

Na evropskoj prezentaciji električnog Opelovog automobila Ampera 27. i 28. jula u Hagu održano je i takmičenje za novinare. Urednik sajta b92.net/automobili, Nemanja Pantelić, osvojio je prvo mesto.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

15:21

Default images

U takmičenju koje je trebalo da pokaže koliko ovaj automobil može da pređe kilometara pogonjen samo snagom iz baterije učestvovalo je oko 20 novinarskih ekipa iz regiona.

Nemanja Pantelić na cilj je stigao posle 83 pređena kilometra, a putni računar pokazivao je domet od još 16 kilometara. To je bilo dovoljno ubedljivo za prvo mesto.
U sredini: Michael Meyer (direktor marketinga Opela) i Nemanja Panteliæ (urednik auto sekcije na B92)
Suština nije bila u tome da se vozi polako, već da se vozi tečno i da se što bolje koristi sistem regenerativnog kočenja kojim generator pretvara kinetičku u električnu energiju i skladišti je u bateriju za pokretanje vozila.

Opel Ampera je električni automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji se koristi samo za stvaranje električne energije koja se šalje u bateriju. Ovakav koncept naziva se extened range electric vehicle, električno vozilo sa produženim dometom i prvi je ove vrste koji će se naći u serijskoj proizvodnji.
Uvek i pri svim brzinama Amperine točkove pokreće električna energija. Za putovanja do 60 km (MVEG) Ampera vozi na struju koja je skladištena u njenoj litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 16 kWh i ne emituje nikakve štetne gasove, uključujući i ugljen-dioksid.

Na EU tržištu, koje pomaže kupovinu ekoloških automobila, pojaviće se krajem 2011. godine sa cenom od 42.900 evra.

Detaljan prikaz Opel Ampere očekujte uskoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: