U čemu će se voziti William i Kate?

U Londonu 29. aprila venčaće se princ William i njegova izabranica Kate Middleton koja će se do Vestminsterske opatije voziti u limuzini dostojnoj jedne ovakve ceremonije.

Podeli

U pitanju je limuzina vredna milion funti, Rolls-Royce Phantom IV, ista ona koja je napadnuta u prošlogodišnjim studentskim protestima; po njoj je prosuta bela farba i zadnji prozor je razbijen.

Međutim, luksuzno vozilo je popravljeno i spremno za venčanje. U njemu će se prinčeva izabranica voziti do Vestminsterske opatije. Krov vozila je od stakla, tako da će radoznali posetioci moći da vide mladu.

Rolls-Royce Phantom IV je najekskluzivniji model ove marke ikada napravljen. Između 1950. i 1956. godine napravljeno je samo 18 primeraka, isključivo za visoke zvaničnike i kraljevske porodice. Danas postoji 16 primeraka ovog modela.

Ova limuzina dugačka je 5.770 mm i široka 1.950 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 3.683 mm.

Za pogon je zadužen 5,7-litarski motor koji omogućava prelaženje dugih distanci veoma sporo, što je i stil vožnje adekvatan za kraljevske i slične ceremonije.

Kada postanu muž i žena, William i Kate će se voziti do Bakingemske palate u otvorenoj kočiji iz 1902. godine. U istoj kočiji, princ Charles i princeza Diana vozili su se nakon svog venčanja 1981. godine.

"Ova kočija godinama se koristila za kraljevska venčanja; u njoj su se vozile princeza Diana i vojvotkinja od Jorka Sarah Ferguson", kaže poznati restaurator kočija Martin Oates.

Ako bude padala kiša, novopečeni par voziće se u "staklenoj" kočiji sa zatvorenim krovom iz 1881. godine.

Pratite naš specijal Kraljevsko venčanje

strana 1 od 46 idi na stranu