Mitsubishi i-MiEV stiže u Srbiju

Mitsubishi će održati svetsku premijeru svog konceptnog automobila kog je nazvao “globalni mali” na 81. Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi u “Geneva Palexpo” izložbenom i konferencijskom kompleksu. Japanski proizvođač autmobila najavio je i prodaju svog modela i-MiEV u 15 zemalja Evrope.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2011.

09:15

Default images

Japanska novinska agencija Kjodo je javila da je Mitsubishi u Nemačku, Francusku i Španiju već poslao prvih 2.500 komada električnog automobila koje proizvodi od oktobra 2010. godine.

Japanski proizvođač saopštio je da planira da auto na struju "u skoroj budućnosti" ponudi i u Finskoj i Srbiji.

Automobil i-MiEV (intelligent Mitsubishi innovative Electric Vehicle) prvi put je kao eksperimentalni model izložen 2005. na sajmu u Tokiju. Pogon je elektro-motor koji struju dobija iz litijum-jonskih baterija, smeštenih u podu. Monofaznom strujom (15 A/200 V) akumulatori se mogu napuniti za sedam sati, a trofaznom za 25 minuta (do 80 odsto kapaciteta).

I-MiEV je mali gradski automobil sa četiri sedišta i četvora vrata. Dugačak je 339 santimetara, težak 1.080 kilograma. Maksimalna brzina je 130 km/h, a domet sa jednim punjenjem akumulatora 144 kilometara.

Maksimalna snaga elektro-motora je 47 kW (64 KS), a pogon je na zadnje točkove.

Nominalna cena u Nemačkoj i drugim zemljama je od 33.000 do 35.000 evra, ali je ona u praksi, zbog subvencija tamošnjih vlada radi zaštite okoline, niža, i iznosi oko 30.000 evra.

Kompanija Mitsubishi Motors će izložiti ukupno više od 9 vozila (6 u danima otvorenim za publiku), uključujući i vozila koja se već prodaju u Evropi uz 100% električni i-MiEV kojih je već 2.200 isporučeno tokom fiskalne 2010. godine.

Mitsubishi u Ženevi

Mitsubishijev koncept “globalni mali” je koncept model kompaktnog putničkog automobila koji će se proizvoditi u trećoj po redu Mitsubishijevoj fabrici na Tajlandu.

"Uređaji na Mitsubishijevom konceptu “globalni mali” omogućuju dobru upravljivost i lako rukovanje svojstveno koncept automobilima, a sve to u visoko efikasnom paketu. Ovaj automobil može komotno da primi pet odraslih osoba. Uz to, “globalni mali” postiže efikasnost visoke klase sa emisijom CO2 od 90 g/km zahvaljujući: upotrebi mehanizma gašenja u stanju mirovanja, kompaktnom motoru klase A 1.0 – 1.2L opremljenom regenerativnim sistemom kočenja, temeljnoj redukciji težine i kod najkompleksnijih delova, smanjenju otpora u motoru, CVT nove generacije, kočnicama i gumama, a tu je i oblik karoserije koji u velikoj meri umanjuje aerodinamički otpor", ističu iz Mitsubishija.

Premijere u Ženevi:

Mitsubishijev koncept „Globalni mali“ - izložbeni model
i- MiEV - Model za evropsko tržište
ASX - Model za evropsko tržište, RVR u Japanu, Outlander Sports u SAD
Outlander
Pajero - Montero ili Shogun u nekim zemljama
L200 - Sastavljen na Tajlandu
Lancer Sportback - Galant Fortis Sportback u Japanu
Lancer Evolution - Lancer Evolution X u Japanu
Colt - Sastavljen u Evropi

Pročitajte više o modelu Mitsubishi i-MiEV

Nova generacija Mitsubishi Colta?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: